BRD Groupe Société Générale ne-a anuntat, in urma articolului "Bancile fenteaza pe Internet Legea creditelor" aparut ieri in "Curierul national", ca site-ul propriu contine date detaliate despre dobanda anuala efectiva (DAE). "BRD si-a informat c
BRD Groupe Société Générale ne-a anuntat, in urma articolului "Bancile fenteaza pe Internet Legea creditelor" aparut ieri in "Curierul national", ca site-ul propriu contine date detaliate despre dobanda anuala efectiva (DAE). "BRD si-a informat clientii despre DAE inca din prima zi de aplicare a legii si, mai mult decat atat, suntem singura banca din Romania care face lucrul asta pe site-ul ei de Internet", a aratat banca intr-un drept la replica.
Cei interesati pot folosi simulatorul de rate credit de la sectiunea credit de consum. Singurul inconvenient este ca, asa cum am relatat in articolul de ieri, dobanda anuala efectiva nu se regaseste pe site. Pentru a o afla, eventualul client trebuie sa foloseasca optiunea "Tipareste". Pe scurt, daca nu ai imprimanta nu vei afla DAE de la BRD.
Asadar legea creditelor de consum tot nu este respectata avand in vedere ca prevede afisarea DAE in locul unde este prezentat creditul. DAE apare pe varianta printata intr-o nota adaugata la sfarsit, cu litere mai mici decat textele din restul paginii. Mai mult, dobanda de baza, de 28 la suta, apare in capul paginii, in timp ce DAE, la nivel de 37,79 la suta (fara asigurarea de deces) este strecurata intr-un text minuscul.
O diferenta de imagine de aproape 10 la suta care face bine promovarii unui produs, dar nu la fel de bine clientului. Desigur, dobanda anuala efectiva nu este aceeasi pentru toate creditele acordate. Rezultatul de mai sus ne-a iesit pentru un credit de 120 de milioane de lei pe 24 de luni.
Celelalte banci amintite in articol din aceleasi motive (Raiffeisen, Banc Post si BCR) nu si-au modificat pana ieri continutul site-urilor proprii pentru a introduce informatii privind DAE.
Reamintim ca oficialii Agentiei pentru Protectia Consumatorului (ANPC) ne-au confirmat ca bancile pot fi sanctionate pentru acest comportament, in baza Legii creditului de consum.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.