Serviciile de audit ale Uniunii Europene au plasat recent sub semnul intrebarii corectitudinea administrarii proiectelor comunitare de reconstructie in Balcani, aceasta constituind o noua lovitura pentru reputatia UE in materie de management al finan
Serviciile de audit ale Uniunii Europene au plasat recent sub semnul intrebarii corectitudinea administrarii proiectelor comunitare de reconstructie in Balcani, aceasta constituind o noua lovitura pentru reputatia UE in materie de management al finantelor, transmite Mediafax.
Un raport care urma sa fie discutat in Parlamentul European in cadrul sedintei de ieri prevede ca o cincime dintre contractele incheiate de Agentia Europeana pentru Reconstructie in anul 2003 contin "anomalii".
Analiza Curtii de Auditori de la Bruxelles, al carei continut a parvenit cotidianului Financial Times, pune sub semnul intrebarii utilizarea unor fonduri in valoare de 21,4 milioane de euro in 2003 si precizeaza ca unul din cinci contracte examinate a suferit "anomalii de procedura", care ar fi favorizat anumiti participanti la licitatii.
In plus, conturile "nu reflecta in mod corect actuala situatie economica si financiara a agentiei", se mai arata in raport.
Agentia Europeana pentru Reconstructie, care are sediul la Salonic, in Grecia, a alocat de la infiintarea sa - in anul 2000 - fonduri de doua miliarde de dolari pentru proiecte de reconstructie ulterioare perioadei de conflicte armate din Balcani.
Cea mai mare parte a activitatii sale a vizat Serbia si Muntenegru, inclusiv regiunea Kosovo, precum si Macedonia.
Imaginea descrisa in raport reflecta "un haos organizational", in conditiile in care un numar mare de persoane avea dreptul de a autoriza proiecte, iar managerii de proiect erau schimbati in mod frecvent. Totusi, agentia a raspuns raportului auditorului aratand ca majoritatea deficientelor au fost rectificate pe parcursul anului trecut, iar institutia ar fi angajat un auditor intern si un administrator al achizitiilor.

Compania germana Siemens, printre suspectii de dare de mitaProcurorii germani investigheaza deja un angajat al agentiei care ar fi primit mita de la o serie de companii pentru ca acestea sa castige o licitatie in valoare de 49,8 milioane de euro in 2002. Reprezentantii agentiei au apelat la randul lor, in ianuarie 2003, la specialistii organismului european de prevenire a fraudelor - Olaf - pentru a investiga anumite acuzatii de luare de mita.
Drept consecinta, procurorii germani au mandatat politia sa investigheze sediile si locuintele angajatilor companiilor germane Siemens si Lurgi Lentjes Service.
Cele doua companii sunt acuzate ca au mituit un manager de proiect al agentiei, pentru a-si asigura un contract in valoare de 49,8 milioane de euro destinat refacerii unei centrale electrice la Belgrad. Angajatul institutiei UE ar fi primit bani si un automobil de lux. El a fost suspendat din functie si apoi a demisionat. Urma sa a fost pierduta, insa unii parlamentari europeni cred ca s-a mutat in Africa. Reprezentantii Siemens Power Generation si Lurgi Lentjes nu au comentat acuzatiile. Anterior, ei le-au respins. In pofida acestei situatii, Parlamentul European a prelungit in noiembrie anul trecut, cu doi ani, mandatul Agentiei Europene pentru Reconstructie, la solicitarea Comisiei Europene.
Raportul auditorilor intervine la putin timp dupa ce institutul de statistica de la Bruxelles - Eurostat - a fost implicat la randul sau intr-un scandal de frauda. In plus, Curtea de Auditori a refuzat, la sfarsitul lui 2004, pentru a zecea oara consecutiv, sa aprobe rapoartele contabile ale Comisiei Europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.