Banditi celebri, oameni politici, politisti, procurori, judecatori din Romania dau deseori un cocteil ametitor care, uneori, face ca mafia siciliana sa para un joc de copii. Pana si Europa a bagat de seama. Problema nu este ca nu se stie sau nu se in
Banditi celebri, oameni politici, politisti, procurori, judecatori din Romania dau deseori un cocteil ametitor care, uneori, face ca mafia siciliana sa para un joc de copii. Pana si Europa a bagat de seama. Problema nu este ca nu se stie sau nu se intelege dimensiunea afacerilor necurate, ci banii care se invart pot taia aripile oricarui visator dornic a se lua la tranta cu Zmeul-Zmeilor. Traian Basescu, amintindu-ne de Emil Constantinescu (care a esuat lamentabil luptandu-se mai mult cu morile de vant decat cu mafiotii adevarati), se declara stindard al luptei impotriva coruptiei. Este o initiativa de toata lauda si fermitatea actualului presedinte este o garantie a demersului sau. Dar nu ajunge. Modul cum vede, la aceasta ora, presedintele Basescu rezolvarea situatiei poate functiona foarte bine intr-un film de desene animate, cel mult.
A spus presedintele ca multi politisti nu si-au facut datoria din cauza presiunilor politice la care au fost supusi. Le va acorda un timp de gratie de sase luni, in care sa-si dovedeasca sau nu buna pregatire profesionala si apartenenta la valorile morale pe care si le doreste Romania anului 2005. Daca la televizor declaratia suna bine, imbinand sublimul iertarii pacatosilor cu speranta regasirii drumului drept, in hatisurile patriei da chiar ca dracu'.
Ce ar insemna alegerea unui comportament ireprosabil pentru, de exemplu, un sef de politie? Ar trebui sa isi uite trecutul si prietenii, sa-si radieze istoria. Dar poate el sa doneze sarmanilor vilele facute pe banii "contribuabililor", sa renunte la automobilele luxoase pe care le schimba prin sponsorizari "benevole"? Poate el sa ajunga sa traiasca din "umilul" salariu de 20 de milioane pe luna cand, acum, numai daca-i prea fraier nu face banii astia intr-o zi? Si daca, totusi, constiinta ar zice da, ar sta pe ganduri fostii tovarasi in a-i reaminti care ii sunt datoriile si fata de cine? Ma indoiesc.
Cine a pus o data botu' la spaga nu are cale de intors. A acorda in continuare credit acestor indivizi cu o iluzorie speranta de indreptare cu scuza ca oameni politici au facut presiuni asupra lor e, delicat spus, pierdere de timp. Nimeni nu a stat cu pistolul la tampla lor, fortandu-i sa nu isi faca meseria, decat poate atunci cand nu s-au inteles la impartirea prazii. Au "muncit" laolalta cu infractorii, devenind ei insisi infractori din placerea de a obtine valori materiale, si pentru aceasta nu au nici o scuza. Cand Melinescu, directorul de la Spalarea Banilor, se pupa cu Genica Boerica la chefuri sau cand chestorul Codita se instala in spatiul locativ inchiriat de acelasi Boerica, sigur kalasnikoave in jur nu erau, dar bani si afaceri da. Sa nu confundam prostitutia cu violul. Iata de ce demersul amiabil al presedintelui va ramane o simpla poveste spusa la ceas de seara. Pentru a se face curatenie e nevoie de alti oameni, profesionisti, fie tineri, asa cum si-ar dori presedintele, fie batrani. Aceasta nu conteaza, singurul lucru important e cinstea. Si acesti oameni noi, curati si nevinovati, sa isi faca treaba legal si pana la capat alaturi de judecatori si procurori integri. Nu mai avem nevoie de arestari spectaculoase la sfarsit de saptamana, nu mai avem nevoie de vanatori de vrajitoare, dar avem nevoie de un mecanism care sa distruga coruptia si care sa ii puna la locul lor pe corupti. Si fiindca azi e vorba de politie, in loc de sase luni de gratie ar fi poate mai bune sase luni de cercetari, dupa care... de la caz la caz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.