Compania austriaca Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe) a achizitionat, la inceputul acestui an, intregul pachet de actiuni al societatii de asigurare Sara Merkur, controlata de grupul Merkur din Austria, au declarat surse din piata asigurarilo
Compania austriaca Grazer Wechselseitige Versicherung (Grawe) a achizitionat, la inceputul acestui an, intregul pachet de actiuni al societatii de asigurare Sara Merkur, controlata de grupul Merkur din Austria, au declarat surse din piata asigurarilor, citate de Mediafax.
Pe plan local, Grawe este actionarul majoritar al companiei Grawe Romania Asigurare, unde detine o cota de 99,882 la suta din capitalul social. Potrivit surselor citate, Grawe Romania va fuziona prin absorbtie cu Sara Merkur, in cursul acestui an. Cu un capital social de 36 miliarde lei, Sara Merkur si-a inceput activitatea in anul 1995 si a avut ca principali actionari companiile Merkur Versicherung AG din Austria (94,7 la suta) si Merkur Zavarovalnica din Slovenia (5 la suta), la care se adauga trei persoane fizice si juridice din Austria, fiecare cu 0,1 la suta din capitalul social.
Intr-un interval de patru ani, societatea a ajuns la o cota de 9,6 la suta din piata asigurarilor de viata, plasandu-se pe pozitia a treia, dupa ING Nederlanden si Asirom. Treptat, cota de piata a companiei s-a diminuat, cu toate ca volumul primelor subscrise a crescut de la an la an.
La sfarsitul anului 2001, Merkur s-a plasat pe locul sase, cu o pondere de 3,28 la suta in totalul primelor brute incasate la nivelul pietei de asigurari de viata, iar dupa doi ani compania avea o cota de doar 1,52 la suta din industria de profil si ocupa pozitia a 12-a. Trendul descendent a determinat actionarii Sara Merkur sa opereze, in primele luni ale anului 2004, o serie de modificari in managementul companiei. Astfel, Ian Harrocks a fost cooptat in conducerea societatii in calitate de director general, dupa ce a parasit postul de vicepresedinte la Astra Asigurari.
Aceasta miscare a fost urmata, in a doua parte a anului, de plecarea directorului general adjunct, Sorina Niculescu, la Omniasig Addenda, unde a preluat functia de director general. Harrocks a anuntat, la finele lunii aprilie, ca Sara Merkur mizeaza in 2004 pe o crestere a veniturilor din subscrieri cu 15,1 la suta, pana la 112 miliarde lei, nivel care va permite reintrarea in primii 10 asiguratori de viata.
Potrivit acestuia, una din principalele modalitati pentru atingerea acestui obiectiv era extinderea retelei de distributie. In primele noua luni ale anului precedent, societatea a consemnat venituri totale din prime subscrise de 76,1 miliarde lei, din care circa 74 miliarde lei din vanzarea de polite de viata. Acest rezultat arata ca societatea a pierdut un loc in clasamentul de profil, ponderea pe piata diminuandu-se pana la circa 1,4 la suta. Sursele citate au afirmat ca, probabil, diminuarea cotei de piata a Sara Merkur a fost principalul motiv pentru care actionarii companiei au hotarat sa vanda intregul pachet de actiuni catre Grawe.
Infiintata in urma cu peste 200 de ani, Merkur Versicherung mai detine filiale in Croatia, Bosnia-Hertegovina si Slovenia si a raportat, in anul 2003, un volum de prime de 251 milioane euro.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.