Zilele acestea, Mircea Miclea, noul ministru al educatiei, este ca un student in sesiune: are in fata un teanc de documente pe care le studiaza, ia notite si e in criza de timp. Miclea a declarat pentru "Libertatea" ca a luat deja o serie de decizii

Zilele acestea, Mircea Miclea, noul ministru al educatiei, este ca un student in sesiune: are in fata un teanc de documente pe care le studiaza, ia notite si e in criza de timp. Miclea a declarat pentru "Libertatea" ca a luat deja o serie de decizii care privesc elevii, profesorii si mediul universitar. Va prezentam anul scolar, asa cum il "vede" acum noul sef al invatamantului. Mircea Miclea ne-a declarat ca va mentine programul "cornul si laptele" pentru copiii de gradinita si din clasele primare, dar ca va renunta la programele "bani de liceu", "bani de calculator" si bani pentru studentii fara loc in camin daca nu gaseste banii necesari finantarii.
"Prioritatea mea este calitatea din invatamant, la toate nivelurile. Banii nu se vor duce numai pentru salarii, ci mai ales pe calitatea pregatirii profesorilor. Cu alte cuvinte, nu bani degeaba, ci contra calitate. Sper ca in aceasta saptamana sa finalizam proiectul de lege pentru calitatea invatamantului", ne-a declarat Mircea Miclea. in acest sens, ministrul a precizat ca elevii din clasele V, VI, VII si VIII vor sustine la fiecare sfarsit de semestru o testare nationala la majoritatea disciplinelor. in felul acesta, se va putea face o analiza exacta a nivelului de cunostinte al elevului si se va putea dovedi fara dubii cand un profesor da note prea mici scolarilor. "Daca in catalog elevul are note mici, iar la testare ia nota mare, este clar ca acolo este o problema. Aceste testari vor fi comparate, astfel incat vom sti exact care sunt nivelurile elevilor, profesorilor, al scolii si cum evolueaza acestea. Apoi, ne vom gandi ce este de facut cu scolile fara performanta sau care nu sunt cautate: fie vom investi mai multi bani in calitatea profesorilor, fie le vor desfiinta", ne-a declarat Mircea Miclea.
in plus, el a mai spus ca va infiinta chiar in aceasta saptamana o directie care se va ocupa in special de analiza sesizarilor parintilor nemultumiti de procesul de educatie. Ca urmare, scolile nu vor primi stele ca si hotelurile - cum anuntase fosta conducere a ministerului - ci vor primi mai multi bani sau vor fi desfiintate, in functie de performante. Pentru invatamantul superior, ministrul Miclea spune ca asteapta pozitia Consiliului Rectorilor in legatura cu reducerea la jumatate a specializarilor academice, va accelera infiintarea consortiilor universitare astfel incat anul acesta numarul de universitati sa scada, de la 110, cu cel putin 10%.

Pentru "boboci" se modifica programele scolare

Adrian Stoica, directorul serviciului care coordoneaza examenle, ne-a prezentat schimbarile ce vor avea loc in 2005. Pentru clasele I si a II-a s-au schimbat deja programele scolare astfel incat elevii de 6 si 7 ani sa aiba acelasi nivel. La sfarsitul anului scolar, elevii din clasele primare vor primi diplome pentru "cel mai bun..." la o disciplina. Elevii din clasele V si VIII vor fi notati dupa criterii nationale, astfel incat notele sa fie acordate la fel indiferent de profesor si de scoala, iar din anul urmator se va introduce si la clasa a VI-a.
Admiterea in liceu se face tot computerizat, iar media de admitere va fi calculata 50% media din gimnaziu si 50% media de la testarea nationala de la absolvirea clasei a VIII-a.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.