Celebrul escroc bucurestean Gheorghe Popilean, de 70 de ani, unul dintre fondatorii jocului piramidal "Mondoprosper", a intrat, din nou, pe mainile politistilor. De aceasta data, batranul, "uns" cu toate alifiile, a dat mai multe lovituri, prezentand

Celebrul escroc bucurestean Gheorghe Popilean, de 70 de ani, unul dintre fondatorii jocului piramidal "Mondoprosper", a intrat, din nou, pe mainile politistilor. De aceasta data, batranul, "uns" cu toate alifiile, a dat mai multe lovituri, prezentandu-se drept comisar sau general la Comisariatul National Anticoruptie. Cei care l-au crezut pe cuvant au fost "usurati" de zeci de milioane de lei, insa directorul unui magazin de mobila nu s-a lasat pacalit si a anuntat politistii.
Potrivit subcomisarului Marius Voicu, din cadrul Biroului de Investigatii Criminale al Sectiei 16, sesizarea a venit din partea unui barbat, director al unei firme de mobila, care urma sa cada in "plasa" lui Popilean. Cel in cauza a primit, la 3 ianuarie a.c., un telefon de la o tanara care, sustinand ca este secretara la Comisariatul National Anticoruptie, l-a informat ca seful sau doreste sa faca un control la magazinul respectiv. Femeia, identificata ulterior ca fiind Cristina Gabriela Cristian, de 33 de ani, a mai precizat ca Popilean, comisarul care urma sa mearga in vizita, poate fi gasit la numarul de telefon "X". Cel care urma sa cada victima escrocheriei puse la cale de Popilean si Cristian nu s-a lasat convins prea usor, motiv pentru care a inceput sa faca verificari. Astfel, barbatul a reusit sa afle si adresa, insa nu era vorba despre nici o institutie, ci despre un apartament dintr-un bloc oarecare din Capitala. Fara sa mai stea pe ganduri, el a mers direct la Politie, lucru care a facut posibila prinderea in flagrant a autorului.

20 la suta din impozitul pe profit
In ziua stabilita, Popilean s-a prezentat la sediul firmei respective, unde a fost incatusat, dupa ce reusise sa incheie un contract de sponsorizare de 40 milioane de lei. Modul de operare era cat se poate de simplu. Potrivit anchetatorilor, totul a inceput in martie 2004, cand Popilean a infiintat Uniunea Civica "Solidaritatea Romanilor", ONG constituit cu toate formele legale. Dupa ce a obtinut toate documentele, printr-un act fictiv, el a creat Comisariatul National Anticoruptie, in tandem cu Cristina Gabriela Cristian. In baza acestuia, cei doi au incercat si, de multe ori, chiar au reusit, sa pacaleasca mai multi bucuresteni. Pentru a fi cat mai credibili si ca sa justifice intr-un fel controalele pe care le efectuau la firmele respective, escrocii le prezentau fraierilor mai multe acte, purtand antetul Comisariatului National Anticoruptie. Unul dintre ele continea urmatorul text: "Potrivit Codului fiscal din 2004, societatile comerciale trebuie sa dea 20% din impozitul pe profit datorat statului, banii fiind destinati finantarii unor ONG-uri si fundatii". "Asadar, daca nu ati platit pana acum, este cazul s-o faceti!", spunea Popilean.

Un cazier "beton"
Anchetatorii spun ca la 17 noiembrie 2004, barbatul a incasat, sub pretextul sponsorizarii, tot 40 de milioane de lei de la o alta firma, iar pe 4 ianuarie a.c., si-a stabilit intalniri cu alti patru patroni.
Popilean a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, iar femeia este cercetata in stare de libertate pentru inselaciune si complicitate la aceeasi infractiune. Subcomisarul Marius Voicu spune ca batranul are un cazier impresionant.
In 1993 a fost inchis pentru 3 ani, fiind acuzat de complicitate la inselaciune, fals in acte contabile si bancruta frauduloasa, in 2000 a primit o pedeapsa de 2 ani, iar in 2002 a stat in arest doar o luna de zile, fiind eliberat conditionat. Gheorghe Popilean si-a castigat renumele de escroc versat, dupa ce intre 1992-1994 a patronat "Mondoprosper". Joc piramidal in valuta, de tipul "Caritas-ului" de la Cluj, si acesta a absorbit ilegal 1,8 milioane de dolari, dupa ce 10.000 de persoane au depus economiile in speranta unui castig fabulos. Dupa Revolutie, peste 400.000 de romani au ramas cu buzunarele goale dupa ce au investit in astfel de escrocherii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.