Indemnizatia de aproape opt milioane de lei va fi acordata femeilor care au intrat in concediu de maternitate sau de ingrijire a copilului dupa 1 ianuarie 2004, ele beneficiind de o suma ce se raporteaza la salariul mediu pe economie, precizeaza Casa
Indemnizatia de aproape opt milioane de lei va fi acordata femeilor care au intrat in concediu de maternitate sau de ingrijire a copilului dupa 1 ianuarie 2004, ele beneficiind de o suma ce se raporteaza la salariul mediu pe economie, precizeaza Casa Nationala de Pensii. Valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost stabilita la 7.830.000 de lei (suma neimpozabila) incepand din ianuarie 2005, cu 1,3 milioane de lei mai mult fata de cea stabilita anul trecut. Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale precizeaza intr-un comunicat, ca indemnizatia in acest cuantum va fi acordata tuturor mamelor care au intrat in concediu de maternitate sau de crestere a copilului dupa data de 31 decembrie 2003. Conform modificarilor aduse in 2003 prin Legea 577/2003, indemnizatiile acordate dupa data de 31 decembrie 2003 pentru cresterea copilului de pana la doi ani sau a copilului cu handicap de pana la trei ani reprezinta 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Salariul mediu brut pentru anul 2005 este de 9.211.000 lei. Ordonanta de urgenta prin care se instituie cota unica de impozitare prevede ca indemnizatia pentru femeile aflate in concediu prenatal sau care sunt in concediu de ingrijire a copilului nu este impozabila.
Asigurate care primesc alte indemnizatii
Femeile cu statut de cadru militar activ nu beneficiaza insa de aceasta indemnizatie, suma ce le revine lunar pe timpul concediilor de maternitate ori ingrijire a copilului fiind calculata dupa alte reglementari. Legea 138/1999 a salarizarii cadrelor militare prevede plata a 85% din solda (salariu de baza, fara sporuri) catre femeile aflate in aceasta situatie si asimilarea drept vechime in munca si in serviciu a concediului pentru ingrijirea copilului. Potrivit unora din beneficiarele acestor drepturi, in unele situatii, suma primita de femeile cadre militare aflate in concediu de maternitate ori de ingrijire a copilului este mai mica decat indemnizatia acordata celorlalte mame. De asemenea, mai sunt si mamele care au intrat in concediu de ingrijire a copilului inainte de 31 decembrie 2003. Acestea mai au cel mult un an de concediu pentru care vor primi indemnizatia stabilita conform legislatiei in vigoare la momentul in care a fost solicitat acest drept. Astfel, pentru persoanele asigurate inainte de 17 martie 2003, conditiile de acordare sunt cele prevazute in vechea legislatie, respectiv 6 luni stagiu de cotizare. Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate reprezinta 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni.
Concediul de lauzie, obligatoriu
Stagiul de cotizare necesar stabilirii si acordarii indemnizatiei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani, stabilita dupa data de 31 decembrie 2003, este de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, indiferent de data de la care solicitantul a devenit asigurat al sistemului public. Concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie. Aceasta dispozitie s-a aplicat asiguratilor care au solicitat concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului incepand cu data de 8 ianuarie 2004, data intrarii in vigoare a Legii nr. 577/2003. In situatia in care mama nu este asigurata in sistemul public sau nu beneficiaza de concediu de maternitate, tatal poate solicita concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului imediat dupa nasterea acestuia, fara a fi necesar a se parcurge cele 42 de zile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.