Actiunile europene ar putea avansa cu o medie de opt procente, in ciuda unei evolutii economice mai slabe decat anul trecut

Anul 2004 a fost, cu siguranta, anul surprizelor bursiere pe plan international, in ciuda celei mai solide cres
Actiunile europene ar putea avansa cu o medie de opt procente, in ciuda unei evolutii economice mai slabe decat anul trecut

Anul 2004 a fost, cu siguranta, anul surprizelor bursiere pe plan international, in ciuda celei mai solide cresteri economice globale din anii '70 si pana in prezent si a profiturilor companiilor care au atins valori ridicate, noteaza International Herald Tribune. Dar ce se va intampla in acest an daca, asa cum este de asteptat, cresterea economica si volumul profiturilor vor scadea?
Pretul actiunilor ar putea avansa, in continuare, sustin analistii. Castiguri medii de aproximativ zece procente ar putea fi consemnate la nivel global, iar unele regiuni, inclusiv Europa Continentala, ar putea inregistra evolutii chiar mai bune. Iar daca dolarul va continua sa scada, asa cum estimeaza economistii, investitorii americani, care cumpara titluri de stat de pe pietele externe, ar putea inregistra castiguri semnificative o data cu conversia valutara.
Nu este, insa, cazul exuberantei irationale de la sfarsitul anilor '90, noteaza International Herald Tribune.
Numeroase piete bursiere au incheiat anul trecut cu valori mai mari decat cele cu care au inceput anul 2004, dar performantele nu au fost spectaculoase. In Japonia, indicele Nikkei a consemnat un avans de numai 7,6 procente, in ciuda perspectivelor pozitive privind intreaga economie nipona. In Europa, actiunile au inregistrat castiguri mai mari, chiar daca evolutia economiei a dezamagit. Iar in China si Rusia, actiunile companiilor listate la bursa au consemnat variatii minore in ciuda performantelor economice sustinute.
Cele mai bune rezultate au fost consemnate de economiile emergente care au beneficiat de cresterea preturilor marfurilor, in special pe pietele din America Latina (Mexic, Peru) si Europa (Islanda, Belgia, Norvegia, Austria, Ungaria si Romania).
Datorita scaderii dolarului, care s-a accelerat spre sfarsitul anului trecut, investitorii americani care s-au "aventurat" la bursele straine au inregistrat rezultate mult mai bune decat cei care au investit in dolari. De exemplu, un investitor local din zona euro ar fi inregistrat castiguri de numai 13,3 la suta, in timp ce pentru un investitor care a efectuat operatiuni in dolari, castigul ar fi fost de 22,4 la suta.
Pentru anul acesta, societatea Morgan Stanley estimeaza castiguri de opt procente pentru actiunile companiilor tranzactionate la burse. Pentru Japonia, castigurile ar putea fi solide (de doua cifre), indicele Topix urmand sa avanseze la aproape 1.300 de puncte, pana la sfarsitul lui 2005.
Dobanzile din SUA ar putea creste mai rapid
Dolarul este numai una dintre variabilele care ingreuneaza orice estimare privind evolutia preturilor actiunilor. Daca va continua sa scada, asa cum se asteapta majoritatea analistilor (din cauza excesivului deficit de cont curent din SUA), inflatia ar putea fi expusa unei serii de presiuni, ceea ce va determina Rezerva Federala sa majoreze dobanzile intr-un mod mai agresiv decat in 2004.
Un dolar slab ar duce, de asemenea, la scumpirea petrolului, avand in vedere ca titeiul se tranzactioneaza in toata lumea in dolari. Desi pretul petrolului a scazut usor in decembrie, incheind anul la valoarea de 43,35 de dolari pe baril (dupa ce in octombrie atinsese pragul de 55 de dolari), combinatia unor factori precum preturile mari si politica monetara mai riguroasa din SUA ar putea duce la o incetinire a cresterii economice la nivel global, prin scaderea cererii de importuri din Statele Unite. In general, economistii se asteapta ca, la nivel mondial, cresterea economica sa scada de la o rata de aproape cinci procente pana la 3,5 - 4 la suta.
De asemenea, analistii sustin ca profitul companiilor europene s-ar putea mentine la cote ridicate, in ciuda aprecierii monedei unice. Companiile par sa fie mai putin afectate decat se asteptau economistii, avand in vedere declaratiile oficialilor europeni legate de scaderea dolarului.
Insa, optimismul privind evolutia Europei ar trebui sa fie temperat, apreciaza analistii.
Economia zonei euro, despre care analistii ABN Amro sustin ca va avansa cu 1,5 la suta in acest an, dupa o crestere de 1,8 la suta in 2004, ar putea continua sa se incetineasca, mai ales daca volumul cheltuielilor consumatorilor va stagna ca si pana acum.
Numerosi analisti sunt de parere ca si economia Japoniei se va incetini, dupa cresterea solida de anul trecut.
Societatea Morgan Stanley estimeaza o rata de crestere de numai 0,5 procente, comparativ cu patru procente, anul trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.