Incepand cu acest an, Bursa de Energie Electrica din Romania devine functionala. Firmele romanesti vor putea negocia, astfel, direct pretul energiei electrice, ceea ce va conduce (teoretic) la ieftinirea curentului. In momentul de fata, cea mai mare

Incepand cu acest an, Bursa de Energie Electrica din Romania devine functionala. Firmele romanesti vor putea negocia, astfel, direct pretul energiei electrice, ceea ce va conduce (teoretic) la ieftinirea curentului. In momentul de fata, cea mai mare parte a achizitiilor de electricitate se face prin incheierea de contracte intre producatori si furnizori sau consumatorii eligibili. Preturile sunt reglementate de autoritatile statului sau negociate direct (in cazul eligibililor, adica al acelor societati care se incadreaza in anumite criterii stabilite, precum un consum mare de electricitate). Existenta Bursei de Energie va schimba, insa, radical aceasta piata.
Bursele de energie electrica sunt organizatii care au rolul de a asigura un mediu concurential de tranzactionare a energiei electrice, in care participantii pot cumpara si vinde angro energie electrica pe baza de licitatie, cu livrare in termen scurt (pana la o zi calendaristica), respectiv cu o livrare la o data viitoare (in mai multe luni sau chiar ani).
In timp ce bursa de energie electrica intra in categoria burselor de marfuri, ea este o bursa speciala, intrucat electricitatea (marfa oferita) nu poate fi stocata, ci, odata produsa, ea trebuie livrata si consumata. Aici apare riscul unui dezechilibru intre productie si consum, fapt care ar duce la scaderea calitatii marfii livrate, prin deteriorarea tensiunii si frecventei acesteia, pana la nivelul caderii sistemului energetic national, cu consecinte grave pentru economia nationala.
Bursa are rolul de a administra piata angro de energie electrica, atat a componentei de piata fizica, cat si a celei de piata financiara. Piata fizica a energiei electrice este cea in care agentii economici vand sau cumpara cantitati de energie electrica, avand livrarea in maximum 24 de ore.
Pe aceasta piata exista doua componente: piata spot, in care se lanseaza oferte de vanzare-cumparare de electricitate si se incheie tranzactii cu o zi inainte de momentul efectiv al livrarii, si piata de echilibrare ("balancing"). In aceasta din urma se realizeaza, prin lansare de oferte de vanzare-cumparare, doua tipuri de tranzactii: intrazilnice (tranzactii cu cantitati orare de energie electrica, mai mici decat pe piata spot, care continua tranzactionarea dupa ora inchiderii pietei spot pana inainte cu o ora de livrarea fizica efectiva; aceasta componenta este destinata ajustarilor de portofoliu de contracte de catre participantii la piata, vanzatori si cumparatori, pentru a minimiza eventualele pierderi rezultate ca urmare a aparitiei unor dezechilibre in onorarea cantitatilor de energie electrica tranzactionate pe piata spot) sau tranzactii in timp real, cu cantitati de electricitate foarte mici, reprezentand diferenta intre cererea de consum reala si cantitatile tranzactionate anterior. Piata financiara a energiei electrice are rolul de a pune la dispozitia agentilor economici care tranzactioneaza pe piata fizica instrumente de vanzare de drepturi asupra unei productii viitoare de energie electrica, astfel incat acestia sa isi poata atenua riscurile care decurg din tranzactiile fizice. Pe piata financiara se tranzactioneaza, ca instrumente derivative, contracte "forward", contracte "futures" si contracte pentru optiuni.
Contractul "forward" are livrarea efectiva la un termen viitor fata de momentul in care este marcat oficial la piata; orizontul de timp este de pana la patru ani. Contractele "futures" sunt standardizate sub aspectul intervalului de timp (zi, saptamana, bloc de patru saptamani).
Contractele cu optiuni sunt standardizate si, in schimbul platii unei prime, creeaza pentru cumparatorul optiunii dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau de a vinde un anumit activ suport la un pret prestabilit, numit pret de exercitare, pana la sau la data expirarii.

Ce avantaje vor avea societatile romanesti?
De la mijlocul acestui an, firmele romanesti vor putea negocia direct pretul energiei electrice. In momentul de fata, cea mai mare parte a achizitiilor de electricitate se face prin incheierea de contracte intre producatori si furnizori sau consumatorii eligibili. Preturile sunt reglementate de autoritatile statului sau negociate direct (in cazul eligibililor, adica al acelor societati care se incadreaza in anumite criterii stabilite, precum un consum mare de electricitate).
Pe bursa energiei vor putea tranzactiona electricitate toate firmele care au primit licenta de operare in Romania de la ANRE. Prin urmare, companiile straine care vor sa vanda electricitate in Romania vor trebui sa isi infiinteze un sediu in tara noastra pe perioada de existenta a contractului, declara in urma cu un an Ion Lungu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). El a adaugat ca firmele straine vor trebui sa aiba in vedere aspecte de ordin comercial si tehnic.

De altfel, exista deja semnale ca unele firme straine sunt interesate de vanzarea de electricitate pe bursa romaneasca. O delegatie de oficiali rusi a venit la Bucuresti, anul trecut, tocmai pentru a discuta o asemenea varianta.
La o prima privire, bursa de energie va permite stabilirea preturilor in functie de cerere si de oferta, ba chiar si participarea unor firme care produc electricitatea mai ieftin.
Acest lucru inseamna ca, in viitor, electricitatea s-ar putea ieftini sau, cel putin, ar exista premisele pentru mentinerea preturilor.

OPCOM a cumparat platforma de tranzactionare
Compania suedeza OMX, furnizor de echipamente pentru burse de energie si financiare, va livra societatii OPCOM, administratorul pietei de energie in Romania, un sistem de tranzactionare si decontare pentru bursa de energie, in baza unui contract cu o valoare totala de 3,6 milioane euro. Potrivit unui comunicat al OMX, compania a castigat acest contract in urma unei licitatii deschise, organizata intr-un proiect finantat prin programul Phare al Uniunii Europene.
Sistemul de tranzactionare, denumit CONDICO, este o solutie pentru crearea unei platforme de tranzactionare a diverselor marfuri. Conform Transelectrica, mai intai va fi infiintata o prima platforma de tranzactionare, cea fizica, urmand ca, in a doua jumatate a anului, sa fie operationala si platforma de tranzactionare financiara.
In prezent, piata en-gros de energie electrica din Romania este formata din contracte reglementate, care reprezinta 45 la suta din cantitatile de energie tranzactionate si din piata concurentiala, ce reflecta gradul actual de deschidere al pietei, de 55 la suta.
OMX detine si opereaza cea mai mare bursa de valori din nordul Europei si este alcatuita din doua divizii, OMX Technology, furnizor de echipamente si servicii de tranzactionare, si, respectiv, OMX Exchanges.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.