S-a mai lamurit un mister: agitatia nebuna de la ghisee si zecile de hartii carate de posesorii de autovehicule, in special de cei care au masini luate in leasing, are un "autor". Mai exact, e vorba de Ministerul Transporturilor, care a simtit nevoia
S-a mai lamurit un mister: agitatia nebuna de la ghisee si zecile de hartii carate de posesorii de autovehicule, in special de cei care au masini luate in leasing, are un "autor". Mai exact, e vorba de Ministerul Transporturilor, care a simtit nevoia sa infiinteze o baza de date cu toti posesorii de masini din Romania. Asta in ciuda faptului ca aceste informatii sunt detinute, la zi, de Ministerul de Interne.
Greu de crezut ca pana la jumatatea acestei luni posesorii de autovehicule vor izbuti sa plateasca aberanta taxa in conditiile in care, la ora actuala, conform datelor furnizate de serviciul de inmatriculari din cadrul Ministerului de Interne, in Romania exista 3,5 milioane de autovehicule. Dupa ce la sfarsitul lunii decembrie Automobil Clubul Roman (ACR) a solicitat Guvernului sa amane cu cel putin sase luni introducerea rovinietei pentru autoturisme, ieri, si societatile de leasing au cerut prelungirea termenului cu minimum sase luni. De partea cealalta, oficialii Ministerului Transporturilor au precizat ca vor prelungi termenul, dar nu au mentionat o data fixa. Pentru plata acestei taxe, automobilistii sunt nevoiti sa vina cu o multime de acte inutile. Spre exemplu, posesorii de masini luate in sistem leasing trebuie sa prezinte si copia dupa contractul de leasing, formulare pentru plata integrala, anexa la factura platii integrale.
Toate acestea doar pentru ca Ministerul Transporturilor sa aiba o evidenta, desi Politia are in baza de date toti posesorii de autovehicule. Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, spune ca situatia haotica a aparut ca urmare a unei proaste organizari a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Dupa cozile din timpul Sarbatorilor de iarna, romanii isi mai pot procura roviniete de la 352 de oficii postale, 168 de statii Petrom, 72 de statii Rompetrol, 70 de benzinarii MOL si 86 de subunitati ale CNADNR.
De saptamana viitoare, taxa va putea fi achitata si in 1.200 de sucursale ale CEC. Proprietarii de autovehicule pot achita rovinieta si esalonat, caz in care se va incheia un contract-cadru, iar plata se va face in rate trimestriale.
Teoretic, rovinieta trebuie procurata doar de proprietarii de masini care circula pe drumurile nationale. Practic, toti posesorii de autovehicule vor fi nevoiti sa plateasca noua taxa, pentru ca e putin probabil ca aceia care au o masina o vor folosi doar pentru a merge la intersectie si inapoi. Banii care se vor strange din vanzarea rovinietelor sunt estimati la 40 - 70 milioane de euro, in conditiile in care reprezentanti din Ministerul Transporturilor mizeaza ca doua milioane din cei 3,5 milioane de posesori de automobile isi vor achita taxa de drum.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.