Reforma Pactului de Stabilitate, bugetul european si finalizarea Tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei - provocarile
mandatului de sase luni al presedintiei luxemburgheze

Una dintre cele mai mici tari din Uniunea Euro
Reforma Pactului de Stabilitate, bugetul european si finalizarea Tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei - provocarile
mandatului de sase luni al presedintiei luxemburgheze

Una dintre cele mai mici tari din Uniunea Europeana, Luxemburg, va conduce blocul european de 25 de natiuni, in prima jumatate a anului 2005, transmite EUobserver. Aceasta tara a jucat un rol activ in viata Uniunii, numarandu-se printre cele sase state (alaturi de Belgia, Franta, Germania, Italia si Olanda) care, la 25 martie 1957, au semnat tratatul de constituire a Comunitatii Economice Europene - piatra de temelie a UE. Administratia luxemburgheza, "construita" pentru a guverna in jur de 460.000 de locuitori - unde premierul Jean-Claude Juncker este, totodata, ministru de Finante - va imprima, in urmatoarele sase luni, directia politica a unei Uniuni Europene cu peste 450 de milioane de locuitori.
Presedintia luxemburgheza va avea de infruntat o serie de probleme financiare, in conditiile in care se incearca trasarea unor linii directoare legate de finantarea blocului european in perioada 2007 - 2013. Iunie a fost stabilita ca luna a ajungerii la un acord privind plafonul bugetar, insa discutiile s-ar putea prelungi pana la preluarea presedintiei de catre Marea Britanie, in conditiile in care guvernele europene nu au ajuns la nici un compromis in ceea ce priveste contributia la "cosul" european.
Juncker va trebui sa se foloseasca de abilitatile sale politice pentru a finaliza reforma Pactului de Stabilitate, statele membre UE urmand sa revizuiasca, de asemenea, agenda de la Lisabona. Aceasta reprezinta obiectivul Uniunii de a deveni cea mai dinamica economie a lumii, pana in 2010. Obiectivele economice vor fi revizuite avand in vedere ca statele membre privesc cu retincenta eventualitatea de a cheltui mai mult pentru cercetare si dezvoltare cat si pentru implementarea normelor elementare privind piata interna.
Un alt eveniment major pentru guvernul lui Juncker va fi pregatirea vizitei presedintelui american George W. Bush la Bruxelles, in luna februarie a acestui an. Luxemburg a "mostenit", totodata, consecintele politice in urma deciziei blocului european de a demara (in octombrie) negocierile privind aderarea Turciei. Pe de alta parte, Luxemburg va prezida deschiderea negocierilor cu Croatia, la 17 martie, si finalizarea tratatelor de aderare, in aprilie, cu Romania si Bulgaria.
Constitutia Europeana este un alt punct cheie pentru Luxemburg, cateva state membre intentionand sa organizeze referendumuri in acest sens. Spania va fi prima dintre statele UE care va organiza un asemenea referendum, la 20 februarie.
Printre primele sarcini ale presedintiei luxemburgheze va fi, insa, coordonarea acordarii ajutoarelor catre tarile din sud-estul Asiei, afectate de cutremur.
Ministrii europeni pentru dezvoltare se vor reuni, la 7 ianuarie, pentru a evalua situatia, in timp ce Comisia Europeana a anuntat, deja, acordarea unui ajutor de 30 de milioane de euro pentru regiunile devastate de valurile tsunami, precizand, insa, ca vor fi acordate si mai multe fonduri pentru tarile afectate. Luxemburg isi incepe mandatul cu avantajul de a urma "discreta" presedintie olandeza. Autoritatile de la Haga au beneficiat de un mandat "lejer", avand in vedere ca au preluat conducerea Uniunii dupa pauza de vara. Astfel, Parlamentul European a inceput sa-si reia, treptat, activitatea iar disputa privind noua echipa a Comisiei Europene nu a fost "rezolvata" decat la sfarsitul lunii noiembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.