Pana pe data de 10 ianuarie vor fi numiti noii prefecti, din cele patru partide care formeaza coalitia guvernamentala. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca vor fi inlocuiti si secretarii de stat, dar schimbarea acestora din functie nu
Pana pe data de 10 ianuarie vor fi numiti noii prefecti, din cele patru partide care formeaza coalitia guvernamentala. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca vor fi inlocuiti si secretarii de stat, dar schimbarea acestora din functie nu va fi posibila mai devreme de 15 ianuarie. Anterior, primul ministru anuntase ca noii prefecti vor fi numiti si instalati in functie pana la sfarsitul anului. Pana pe 10 ianuarie batalia este mare pe toate cele 42 de scaune de prefecti din tot atatea judete. Chiar daca la nivel central, Alianta PNL-PD, PUR si UDMR pare sa functioneze perfect, in teritoriu orgoliile unor lideri locali si mai ales intelegerea gresita a jocului politic au generat focare de conflict. Cele mai controversate situatii legate de numirea prefectilor se intalnesc in judetele Covasna si Brasov. Situatia delicata din unele organizatii judetene ale celor patru partide care formeaza coalitia guvernamentala pare sa se extinda si la judetele Bacau si Buzau. Potrivit unor surse guvernamentale, liderii de la centru nu au reusit sa-si impuna punctele de vedere in unele organizatii teritoriale. Filiala Covasna a PNL-PD impreuna cu organizatia locala a PUR ameninta ca vor da in judecata statul pe motivul incalcarii drepturilor omului daca in judetul amintit va fi numit un prefect UDMR. Asa incat discutia politica se transforma intr-o disputa absurda despre drepturile omului. Liderii coalitiei de la putere au progamat o intalnire cu filialele amintite pentru a detensiona situatia.
Cea mai complicata situatie se inregistreaza in judetul Covasna, acolo unde liderii PNL, PD si PUR nu vor sub nici o forma un prefect de la UDMR. Dupa mai multe saptamani in care si-au exprimat nemultumirea legata de eventuala numire a unui maghiar in functia de prefect, liderii Aliantei PNL-PD Covasna, alaturi de cel al PUR, au anuntat ieri ca, in cazul in care Guvernul va numi prefect maghiar in judet, vor da in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului. "Vom consulta juristii nostri pentru a vedea ce putem face sa intervenim la forurile europene, dar si sa dam in judecata statul roman pentru incalcarea drepturilor omului, deoarece, in cazul in care se va numi un prefect UDMR in judetul Covasna, drepturile romanilor din zona vor fi incalcate", a declarat deputatul PD Petre Strachinaru, pentru Mediafax. De altfel, conducerile locale ale PNL, PD si PUR Covasna au trimis, tot ieri, o scrisoare primului ministru, presedintelui tarii, liderilor Aliantei D.A., prin care se solicita inca o data ca Guvernul sa nu cedeze in fata UDMR si sa nu numeasca un prefect al Uniunii.
Liderii celor trei organizatii judetene si-au reconfirmat intentia de a demisiona si de a dizolva organizatiile locale din care fac parte in cazul numirii unui prefect UDMR in judet. "Daca se trece peste capul nostru, inseamna ca trebuie radiate toate partidele cu exceptia UDMR si sa ramana o singura forta politica, UDMR, cum a fost si PCR", a spus presedintele PNL Covasna, Ioan Balan. Acesta a adaugat ca liderii Aliantei DA de la nivel central nu cunosc realitatile din zona si "nu vad decat interesul de a sta la putere". La randul sau, presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a spus ca Alianta DA se lasa santajata de UDMR, ceea ce nu este optim pentru democratia Romaniei, iar vicepresedintele democrat, Petre Strachinaru, a precizat ca liderii locali ai UDMR nu vor fi sprijiniti in proiectele locale daca ii trateaza pe membrii Aliantei DA "cu presiunea unui dictat". Liderii organizatiilor judetene ale PNL, PD si PUR au mai precizat ca prefera alegeri anticipate numirii unui prefect UDMR in judetul Covasna.
La sfarsitul lunii decembrie, liderii PD, PNL si PUR Covasna anuntasera ca, in situatia in care UDMR va obtine functia de prefect in judet, isi vor depune demisiile din functiile detinute in partid. De asemenea, reprezentantii mai multor asociatii si organizatii civice din Covasna au amenintat cu proteste, inclusiv cu demersuri la forurile europene, in cazul numirii unui prefect al UDMR in acest judet, ei solicitand numirea unui prefect roman, ca si pana in prezent. Vicepresedintele UDMR, Verestoy Attila, declarase anterior ca, pentru Uniune, numirea unui prefect maghiar in judetul Covasna este o prioritate.
Liderii Coalitiei nu comenteaza
Liderii Coalitiei de la centru au refuzat sa comenteze ieri situatia din judeteul Covasna. Presedintele democrat, Emil Boc, ne-a spus ca nu face nici un comentariu pana la intalnirea liderilor Coalitiei, de la sfarsitul acestei saptamani. La aceasta intalnire se va decide cum va fi gestionata situatia de la Covasna. Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, ne-a spus ieri ca situatia din Covasna se va discuta in zilele urmatoare in interiorul partidului si apoi la nivelul Coalitiei. Pitigoi a adaugat ca, cel mai probabil, primul pas in rezolvarea problemelor din teritoriu va fi o discutie intre presedintele partidului, Dan Voiculescu si liderul PUR Covasna, pentru o evaluare exacta a situatiei. "Vor fi cu siguranta discutii. Asa ar trebui sa se intample in toate partidele. Trebuie gasite solutii de rezolvare a problemelor atat in partid cat si in Coalitie", a comentat Pitigoi.
Zaharia, Copos si Bucur trag sforile la Brasov
In judetul Brasov, triumviratul Toma Zaharia (secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor), George Copos (proaspat ministru se stat) si chestorul Mircea Bucur (comandantul Inspectoratului de Politie Brasov) tin mortis sa-l impuna in postul de prefect pe Radu Lisenche. Acesta a ramas cunoscut in analele istoriei ca fost prim secretar al UTC. Pe de alta parte, Lisenche este director la firma Ana-Hotels din Poiana Brasov, patronata de George Copos.
In ceea ce-l priveste pe chestorul Mircea Bucur, acesta este un personaj mai mult decat dubios din mediile politienesti. Implicat in numeroase scandaluri publice de-a lungul ultimilor ani, chestorul Bucur a reusit sa se mentina in functie si chiar sa promoveze, datorita relatiilor apropiate pe care le are cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor si Internelor, Toma Zaharia. Mircea Bucur a intrat in vizorul presei centrale si locale in 2001, cand politistii subordonati lui l-au snopit in bataie, cu bocanci in gura, "din greseala", pe italianul Massimo Lucarini, pe care, chipurile, l-ar fi confundat cu un urmarit general. Sub presiunea opiniei publice, Mircea Bucur si-a asumat vina, inclusiv faptul ca ar merita sa fie sanctionat. In final, nu a mai fost sanctionat. Tot in 2001, a izbucnit un alt scandal, legat de violarea unui baietel de 13 ani. La acea vreme, pedofilul englez Mason Neal Geoffrey a fost filmat de lucratorii Politiei in timp ce facea sex cu un copil al strazii. Politistii care au realizat "flagrantul" nu au intervenit decat dupa ce pedofilul a violat victima, chipurile pentru a avea astfel "proba irefutabila". Strans cu usa de ziaristi, Bucur, colonel pe atunci, a declarat ca a fost "o metoda specifica". Poate cea mai scandaloasa poveste pentru care Bucur a fost incriminat de opinia publica a fost razboiul armat de acum cativa ani, dintre taberele de "recuperatori", "bisnitari", "valutisti" si "protectori" din Brasov, care au iesit cu sabii, cutite, bate si lanturi in strada, intr-o incaierare pentru impartirea zonelor de influenta din oras, terorizand populatia. In loc sa-si faca datoria si sa-i aresteze imediat pe toti purtatorii de arme albe, cu ajutorul fortelor de interventie, Mircea Bucur s-a dus la "negocieri" cu capii lumii interlope pentru stingerea conflictului, pe motiv ca a vrut sa "evite un carnagiu".
Scripcaru nu accepta prefect PUR
Posibilitatea ca in fruntea Prefecturii Brasov sa fie numit un membru al PUR nu este acceptata insa de liderii PD Brasov. George Scripcaru, presedintele filialei democrate a precizat, la inceputul acestei saptamani, ca respinge aceasta formula. "Potrivit rezultatelor obtinute de Alianta DA la Brasov si a protocolului dintre cele doua partide, care prevede ca postul de prefect sa revina PD, nu putem accepta ideea ca prefectul sa fie din partea PUR, pentru ca acest partid nu exista la Brasov, dovada si rezultatele slabe obtinute la alegerile din 28 noiembrie", a precizat liderul PD, pentru Mediafax. La randul lui, deputatul PUR de Brasov, Constantin Faina, a declarat, in urma cu cateva zile, ca umanistii vizeaza in mod clar postul de prefect in acest judet. "Noi dorim sa avem functia de prefect al Brasovului, si ea sa fie ocupata de Radu Lisenche. Ar fi un mare castig si o deschidere spre performanta", a precizat Faina.
Tintele PNL-PD
In ceea ce priveste preferintele partidelor din Coalitie pentru posturi de prefecti, presedintele PD, Emil Boc, ne-a declarat ieri ca Alianta ar dori prefecturile in acele judete unde PNL-PD au obtinut rezultate bune la alegeri. "Acolo in principal nu ar trebui ca prefectii sa fie altii decat ai Aliantei, pentru ca oamenii au votat pentru Alianta si nu pentru alte formatiuni politice", ne-a spus liderul democrat. Boc a mentionat in acest sens: Gorj, Constanta, Tulcea, Suceava, Brasov, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timis, Caras Severin. In urmatoarele zile urmeaza sa aiba loc o "evaluare completa si globala" pentru a imparti prefecturile, ne-a mai spus Boc.
Pretentiile UDMR
Pe de alta parte, senatorul Frunda Gyorgy, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali al UDMR, a spus ieri ca Uniunea solicita postul de prefect in patru judete si pe cel de subprefect in alte sapte. Astfel, sunt vizate posturile de prefect in judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Arad si Covasna si cele de subprefect in Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare si Salaj, a precizat Frunda. De asemenea, UDMR solicita reprezentare proportionala a maghiarilor in posturile de conducere ale institutiilor din judetul Mures. "Daca in judetul acesta 40% sunt unguri, 40% din posturile de conducere trebuie sa ne revina, 52% romanilor si restul rromilor, evreilor sau altora", a spus Frunda. Potrivit senatorului UDMR, la Mures sunt vizate posturi de conducere la Sanatate, Invatamant, Garda Financiara, precum si la alte organe de control. In cealalta tabara, cea a umanistilor, sunt vizate prefecturile Brasov, Prahova, Sibiu si Prahova.
Satu Mare
In judetul Satu Mare, prima sansa pentru ocuparea functiei de prefect o au liberalii. Favoritii acestei formatiuni politice pentru preluarea postului de prefect sunt fostul viceprimar al municipiului Satu Mare, Marius Roman, si directorul Societatii BEGA-MECANICA, din Negresti Oas, Ionut Rus. Functia de subprefect va reveni, si pentru urmatorii ani, UDMR Satu Mare, care il va desemna, foarte probabil, tot pe cel care o detine in prezent, Rudolf Riedl.
Arges
Numele prefectului de Arges va fi cunoscut cel mai devreme sambata, 8 ianuarie. Fiecare partid care formeaza noua coalitie de guvernare a nominalizat cate un candidat propriu, cu recomandari care le indreptatesc ocuparea functiei nr.1 in judet. Liberalii il au pe Iani Popa, vicepresedinte al Organizatiei judetene PNL.
PD vine cu presedintele Organizatiei judetene, ex-deputatul Ion Carstoiu. Umanistii il au pe Catalin Teodorescu, presedintele Organizatiei judetene PUR. El este prefectul in functie, ocupand acest post in octombrie 2004.
Prahova
Cele mai multe sanse de a deveni prefect de Prahova le are Corneliu Popescu, presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat
Pentru postul de subprefect, PNL Prahova a nominalizat pe Nicolae Alexandri, care ocupa functia de secretar coordonator al filialei judetene.
Maramures
Postul de prefect in acest judet va reveni, cel mai probabil, unui reprezentant al UDMR, lucru confirmat si de surse din cadrul Aliantei DA PNL-PD, preluate de Rompres.
Botosani
Principalul candidat pentru functia de prefect al judetului Botosani este liberalul Ioan Diaconu. Prin protocolul de alianta PNL-PD, postul de subprefect revine PD. Principalul candidat al democratilor pentru functia de subprefect este consilierul judetean Cristian Achitei.
Bacau
Trei liberali, Ioan Chiriac, Gabriel Berca si Adrian Iordache, doi democrati, Vasile Nistor si Constantin Avram, si un umanist, Petre Enasoaie, se afla, in prezent, in cursa pentru postul de prefect al judetului Bacau. Filiala PUR Bacau ce parea a se autodesfiinta dupa plecarea "gruparii Stavarache" la liberali, imediat dupa alegeriler locale, a renascut imediat, incercand sa-si impuna voit politica in judet, mai ales dupa intrarea la guvernare.
Buzau
Pentru functia de prefect al judetului Buzau au intrat in cursa cinci candidati, trei liberali, un democrat si un umanist, informeaza Rompres. In cadrul conducerii organizatiei PD Buzau au aparut disensiuni privind desemnarea noului prefect al judetului. Dupa ce presedintele organizatiei judetene, deputatul Cezar Preda, a anuntat desemnarea avocatului Adrian Teodor Mocanu, Victor Mocanu, presedintele executiv al aceluiasi partid, a declarat ca sustine alti doi candidati: inginerul Dan Ranciog sau economistul Valeriu Alecu. Alte doua partide si-au desemnat candidatii, PUR Buzau pe Valerian Tuclea, presedintele organizatiei judetene, si PNL Buzau pe Emanoil Neagu, secretarul general al organizatiei judetene a partidului.
Bistrita
Presedintele PD Bistrita-Nasaud, deputatul Ioan Oltean, a declarat, la sfarsitul anului, ca Bistrita-Nasaud nu-si va cunoaste noul prefect mai devreme de 12 ianuarie, Oltean a spus ca, deocamdata, toate cele patru partide din coalitie au sanse egale de a-si impune candidatul in aceasta functie, cu toate ca ultimele zvonuri dadeau ca sigura numirea reprezentantului UDMR in functia de prefect al judetului Bistrita-Nasaud. Dintre cei patru candidati pentru postura de reprezentant al Guvernului in teritoriu se cunosc doar trei nume, cele ale lui Sabin Iliesi, presedintele PNL Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu, actualmente consilier judetean din partea PD, si al liderului judetean al UDMR, Janos Szilaghy. PUR mentine tacerea candidatului propriu, dar numele cel mai des pronuntat este cel al lui Dorin Popescu, fost deputat PNL in mandatul trecut.
Galati
Conducerile PNL si PD Galati au stabilit in urma dezbaterilor si votului din birourile permanente, lista cu propunerile pentru functiile de prefect si subprefect.. Cei trei ramasi in cursa sunt omul de afaceri Marian Baila, consilierul local Mihai Capra si vicepresedintele Consiliului Judetului Galati, Victor Paul Dobre.
Sibiu
Consilierul local, democratul Ion Ariton, a declarat, la sfarsitul anului, ca este foarte aproape de numirea sa in functia de prefect al judetului Sibiu.
Dambovita
Patru consilieri judeteni si un fost prefect sunt nominalizati pentru functia de prefect de Dambovita. PNL ii propune pe Teodor Bate (fostul primar al Targovistei in perioada 1995-2000 din partea PNTCD), Mircea Nistor si Gabriel Plaiasu (consilieri judeteni). Pentru functia de subprefect, a precizat presedintele liberalilor damboviteni Florin Popescu, PNL va opta pentru unul dintre cei amintiti. PD Dambovita i-a nominalizat pe Marin Antonescu (fost prefect PDSR in guvernarea 1992-1996, in prezent consilier judetean) si pe Jean Popescu (consilier judetean).
Iasi
Pentru postul de viitor prefect al Iasiului si-au depus candidatura doi liberali, un democrat si un umanist. S-au inscris liberalii Radu Prisecaru si Eugen Ticau, iar din partea democratilor Dan Constantin Vasiliu. De asemenea, in urma negocierilor purtate la Bucuresti de noul Guvern, in cursa a intrat si un umanist, al carui nume nu a fost facut deocamdata public, dar care, cel mai probabil, va ocupa postul de subprefect.
Bihor
PD si PNL Bihor si-au desemnat cate doi candidati pentru ocuparea functiei de prefect al Guvernului Tariceanu, iar UDMR vizeaza functia de subprefect. Potrivit presedintelui PD Bihor, Petru Filip, Biroul Permanent Judetean al democratilor i-a desemnat drept candidati pe Traian Abrudan, consilier judetean, si Teodor Cladovan (deputat PD intre 2000 si 2004, implicat intr-o ancheta privind gestionarea frauduloasa a unei rafinarii). Din partea PNL au fost desemnati pentru aceasta functie consilierii judeteni Ilie Bolojan si Ioan Oprean, ambii oameni de afaceri.
Suceava
Biroul Permanent Judetean al PNL Suceava l-a desemnat ieri pe deputatul liberal de Suceava Orest Onofrei pentru a ocupa functia de prefect de Suceava.
Orest Onofrei a declarat pentru Rompres ca, in cazul in care va fi propus in BPJ al PNL Suceava pentru functia de prefect, intentioneaza sa accepte functia si sa renunte la mandatul de ales. Pentru a fi desemnati in aceasta functie au fost propusi, pe langa Orest Onofrei, inca alte trei persoane. In urma votului, Orest Onofrei a obtinut cele mai multe optiuni. In locul lui Orest Onofrei, urmeaza sa fie validat deputat presedintele PNL Falticeni, Romica Andreica, primul supleant pe lista Aliantei D.A. Suceava.
Vrancea
Liberalul Nicolae Merchea, fost consilier judetean, a fost nominalizat de catre Biroul Permanent al PNL drept viitorul prefect al judetului Vrancea.
Arad
Functia de prefect al judetului Arad urmeaza sa fie ocupata, potrivit protocolului incheiat la nivel local, in cadrul Aliantei DA PNL-PD, de un liberal, candidatii pentru aceasta functie fiind stabiliti in urma sedintei Biroului Permanent Teritorial. In vederea desemnarii ocuparii functiei de prefect al judetului si-au depus candidatura opt liberali, dintre care au fost nominalizati, prin vot secret, trei: Sever Jurca, consilier judetean; Valentin Paul Neamt, consilier local, fost primar al Aradului in legislatura 1996-2000, si Adrian Nasui.
Dolj
Postul de prefect va reveni democratilor, iar persoana pe care PD Dolj o sustine pentru ocuparea acestuia este consilierul judetean Nicolae Giugea, vicepresedinte al PD Dolj. Postul de subprefect va reveni liberalilor. Cele mai multe sanse le are Cristina Calangiu.
Harghita
Filialele PNL si PD au propus cate patru persoane pentru functia de prefect al judetului, UDMR avand o singura propunere pentru aceasta functie. PNL Harghita a propus pentru functia de prefect pe pe Ioan Proca, directorul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, Domokos Laszlo-intreprinzator particular, Orban Laszlo-consilier local la Miercurea-Ciuc si Tiberiu Panescu-directorul adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ultimii trei fiind propusi si pentru functia de subprefect. Propunerile PD Harghita sunt actualul primar al municipiului Toplita, Niculaie Baciu, vicepresedintele democratilor harghiteni, Alexandru Chiorean, consilierul judetean Constantin Strujan si consilierul local din comuna Voslobeni, Marcel Vaidos. Niculaie Baciu si Constantin Strujan sunt propusi si pentru functia de subprefect. UDMR a facut o singura nominalizare pentru postul de prefect, actualul subprefect Dezsi Zoltan, care este si presedintele organizatiei din zona Gheorgheni a UDMR. PUR nu are organizatie judeteana in Harghita.
Olt
Ziarele locale din judetul Olt prezinta ipoteza numirii ca prefect a unui reprezentant al UDMR, ipoteza pe care a confirmat-o si presedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea. Acesta a declarat, pentru Rompres, ca in urma unor discutii desfasurate la centru au fost luate in calcul mai multe variante pentru functia de prefect al judetului Olt. Printre acestea, se numara, in afara posibilitatii numirii unui prefect de la PNL sau PD, si varianta unui prefect din cadrul PUR sau UDMR.
Mures
Presedintele organizatiei municipale a PNL Targu Mures, avocatul Ciprian Dobre, ar putea fi viitorul prefect de Mures. Potrivit liderului PNL Mures, deputatul Eugen Nicolaescu, in conformitate cu algoritmul stabilit in cadrul Aliantei DA, propunerea pentru postul de prefect de Mures revine PNL.
Alba
Un liberal va detine, cel mai probabil, functia de prefect al judetului Alba. Cel putin cinci liberali emit pretentii pentru ocuparea functiei de prefect, printre acestia regasindu-se primarul orasului Zlatna, Silviu Ponoran, si directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala "Centru", Simion Cretu. Cu toate acestea, cele mai mari sanse in ocuparea acestei functii le au consilierul judetean Cosmin Covaciu, directorul unei societati comerciale private de prelucrarea portelanului, si Mihai Nicusor, de 42 de ani, directorul societatii romano -germane "Star Transmission" SRL Cugir.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.