Intarirea monedei nationale a indepartat firmele si populatia de creditele in lei, catre finalul anului.
Ultimele date privind comportamentul populatiei si al firmelor, disponibile la BNR, arata, la nivelul lunii noiembrie, o preferinta clara
Intarirea monedei nationale a indepartat firmele si populatia de creditele in lei, catre finalul anului.
Ultimele date privind comportamentul populatiei si al firmelor, disponibile la BNR, arata, la nivelul lunii noiembrie, o preferinta clara pentru creditele in valuta si depozitele in lei.
Tendinta este normala avand in vedere ca bancile nu au umblat la dobanzile pentru valuta. Astfel, randamentele depozitelor in euro sau dolari sunt din ce in ce mai slabe, pe fondul aprecierii leului. De cealalta parte, depozitul in moneda nationala este in continuare incurajat de banci, care au preferat sa umble la dobanzile creditelor si sa afecteze mai putin dobanzile pasive.
In acest context, in noiembrie s-au dat credite de 159.204 miliarde de lei in moneda nationala. Componenta in valuta a creditarii a fost cu nu mai putin de 76.510 de miliarde de lei mai ridicata.
Situatie inversa la depozite, unde populatia si agentii economici au investit intr-o luna, in depozite la termen, 205.527 miliarde de lei. Depozitele la termen in valuta au atras numai 119.866 de miliarde de lei.
Cresterile fata de luna precedenta sunt evidente. In octombrie s-au acordat credite in lei in valoare totala de 153.964 miliarde de
lei. Imprumuturile in valuta le depaseau atunci pe cele in moneda nationala cu 90.437 miliarde de lei.
Depozitele la termen in valuta erau in octombrie de 123.305 miliarde de lei, cu 3.439 miliarde de lei mai mult decat in noiembrie.

Creditul ipotecar scade
Volumul creditelor ipotecare/imobiliare a scazut in noiembrie fata de luna precedenta atat in privinta imprumuturilor in lei cat si in valuta, au observat analistii de la ghiseulbancar.ro.
Este pentru prima data in ultimele patru luni cand scade numarul acestor tipuri de credite, arata site-ul citat.
Creditele ipotecare in valuta nu au avut succes in noiembrie, chiar daca au costuri considerabil mai mici decat cele in lei, datorita dobanzilor mai mici. Volumul creditelor ipotecare/imobiliare in valuta a scazut in noiembrie la 27.873 miliarde lei, fata de un total de 28.197 miliarde in octombrie.
Acestea sunt ultimele date relevante in legatura cu tendintele de pe piata, avand in vedere ca luna decembrie a fost dominata de evenimentele electorale si de cumparaturile sezoniere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.