Spania si Portugalia erau vineri seara in alerta, pe fondul apropierii unei furtuni formate deasupra Atlanticului, care poate provoca rafale de vant foarte violente, de pana la 160 de kilometri la ora, relateaza AFP.
Aceasta furtuna este calificata de agentia meteorologica spaniola Aemet drept "ciclogeneza exploziva", o perturbare turbionara de scurta durata, dar foarte violenta, care poate provoca pagube considerabile.

"O furtuna care este in curs de a se intensifica foarte rapid in Atlantic, la vest de (insula portugheza - n.red.) Madeira si care se va indrepta spre marea Cabtabrica prin nord-vestul peninsulei, va provoca rafale de vant foarte puternice si o furtuna in mare", a avertizat Aemet intr-un comunicat, informeaza NewsIn.

Ploi puternice era asteptat in Madeira, dar, potrivit serviciilor meteorologice portugheze nu sunt "compaabile cu precipitatiile" care au devastat insula saptamana trecuta, provocand moartea a 41 de persoane in urma inundatiilor si alunecarilor de teren.
Aceasta furtuna, insotita de rafale de vant comparabile cu cele ale unui uragan, urma sa loveasca vineri noapte arhipelagul Canare si urma sa atinga peninsula Iberica sambata, la primele ore, potrivit Aemet.

Ingrijorata, Real Madrid, care urma sa joace sambata in Tenerife, si-a modificat vineri zborul charter care urma sa ii duca in Canare si au aterizat intr-o zona mai putin expusa, din partea de sud.

Aemet a subliniat ca zonele cele mai afectate din Spania vor fi regiunile Galitia,Asturia, Cantabria si nordul Castilla-y-Leon, unde rafalele de vant vor atinge intre 120 si 160 de kilometri pe ora.

In Portugalia, Protectia Civila a emis o alerta pe tot teritoriul, in special in jumatatea de nord, un vantul va fi "exceptional de puternic", cu o viteza de pana la 160 de kilometri pe ora. Pe mare, valuri de pana la 7 metri vor lovi partea de vest a tarii.

Intr-o conferinta de presa, comandantul Gil Martins de la Protectia Civila a avertizat in legatura cu riscul de "inundatii in bazinele Douro (nord), Vouga si Tejo (centru), dar si in zonele urbane".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.