Daca se aproba cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarile aduse Codurilor penale, in forma lor actuala, mai multi inculpati sau condamnati celebri ar putea iesi din inchisoare sau ar putea cere inchiderea dosarelor. In plus, multe probe ar fi eliminate automat, vizate in primul rand fiind denunturile.

In cazul in care s-ar aplica noile preveri, Dan Voiculescu ar beneficia de o reducere a pedepsei la jumatate pe motiv ca are peste 60 de ani. Din pedeapsa de 10 ani de inchisoare primita pentru privatizarea frauduloasa a ICA ar ramane cinci ani, din care ar trebui sa faca o treime, avand in vedere varsta inaintata. Cum Voiculescu a executat deja 29 de luni de inchisoare, ar insemna ca fractia propusa pentru liberarea din arest s-a implinit in urma cu noua luni si ar trebui pus deindata in libertate. In plus, el nu ar mai trebui sa achite prejudiciul.
Un alt personaj celebru care ar beneficia de aceste ordonante ale Guvernului Grindeanu este Nicusor Constantinescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Constanta, condamnat la cinci ani de inchisoare in dosarul finantarii Centrului Militar Constanta. Pe langa injumatatirea pedepsei, pe motiv de boala, acesta ar putea cere anularea mai multor probe din celelalte dosare pe care le are pe rol deoarece, potrivit ordonantei, abuzul in serviciu poate fi cercetat doar daca exista o plangere prealabila a partii vatamate. Consiliul Judetean Constanta nu s-a constituit parte civila dupa ce DNA a constatat o paguba de opt milioane de lei in dosarul finantarii nerambursabile din fonduri publice catre diverse asociatii si fundatii, dosar in care Constantinescu a fost trimis in judecata in aprilie 2015.

Gheorghe Stefan (Pinalti), fost primar la Piatra Neamt, ar putea iesi si el din inchisoare dupa ce a fost condamnat la sase ani cu executare in dosarul Microsoft. Si el ar beneficia de injumatatirea pedepsei avand in vedere ca are peste 60 de ani. Din pedeapsa ramasa ar trebui sa faca obligatoriu o treime, adica un an de inchisoare. Avand in vedere ca acesta a fost arestat preventiv sase luni, ca a stat in arest la domiciliu alte doua luni si ca se afla din nou in arest in dosarul Microsoft din octombrie 2016, el ar implini conditiile pentru a fi liberat din inchisoare dupa ce ordonantele ar fi publicate in Monitorul Oficial.

Elena Udrea, trimisa in judecata in dosarul Gala Bute, ar putea fi un alt beneficiar al ordonantei privind modificarile aduse la "institutia denuntatorului”, avand in vedere denunturile care au vizat-o in timpul urmaririi penale. Astfel, ar fi anulate denunturile facute impotriva sa de Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltarii si de Ana Maria Topoliceanu, cea mai buna prietena a sa. Daca denunturile ar fi anulate, ar disparea si acuzatia de luare de mita in cazul Gala Bute.

Citeste si:
Președintele Iohannis încurajează o prezență cât mai activă în...
Președintele Iohannis...

Elena Udrea fost trimisa in judecata in aprilie 2015 sub acuzatiile de luare de mita si abuz in serviciu. Procurorii spun ca ea a coordonat un sistem prin care apropiatii sai au primit bani de la mai multe firme pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de MDRT, o parte din sume ajungand la fostul ministru.

In cazul fostului procuror-sef al DIICOT Alina Bica, daca s-ar adopta cele doua ordonante de urgenta, ar fi anulate denunturile facute impotriva sa de fostul consilier Ionut Mihailescu si de omul de afaceri Ovidiu Tender in dosarul in care Bica este judecata pentru luare de mita si participatie improprie la infractiunea determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu. Ea a fost trimisa in judecata pe 25 septembrie 2015 in acest dosar, alaturi de fostul sef al ANAF Serban Pop si de omul de afaceri Horia Simu. Fostul procuror Alina Bica ar scapa de acuzatiile de abuz in serviciu in dosarele in care este trimisa in judecata in cazul despagubirilor frauduloase de la Agentia Nationala de Restituire a Proprietatilor (ANRP).

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

La fel, si medicii de la Floreasca care au achizitionat barocamera nefunctionala ar putea scapa de acuzatii daca se modifica definitia abuzului in serviciu. Astfel, odata cu achizitionarea aparaturii medicale, potrivit noii definitii a abuzului in serviciu, medicii nu pot fi acuzati deoarece in noul proiect de lege sintagma "in exercitarea atributiilor de serviciu” este inlocuita cu "in exercitarea serviciului”. Aceasta modificare poate constitui o problema deoarece se poate interpreta ca vizeaza doar fapte savarsite in timpul programului de lucru.

DNA a inceput urmarirea penala pe 27 noiembrie 2016 pentru abuz in serviciu in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca. Medicul Ioan Lascar si fostul manager al spitalului Floreasca Radu Alexandru Macovei, alaturi de alti sefi din cadrul unitatii medicale si administratorul unei firme au fost pusi sub urmarire penala dupa ce ar fi incalcat normele si reglementarile in vigoare atat cu privire la initierea si organizarea unei proceduri de atribuire a contractului de achizitie publica de echipamente medicale necesare dotarii Unitatii de ingrijire a arsilor gravi, cat si cu privire la derularea si executarea acordului cadru si contractelor subsecvente incheiate de unitatea spitaliceasca si SC Gemedica SRL, in baza carora au fost achizitionate echipamente medicale supraevaluate in valoare totala de 18.643. de lei.

Dosarul Microsoft 2 s-ar clasa

In acelasi timp, daca ar fi aduse aceste modificari, dosarul Microsoft 2 prin care s-a inceput urmarirea penala fata de fostii ministri Dan Nica si Alexandru Athanasiu s-ar clasa, acestia fiind acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cei doi au fost pusi sub acuzare in noiembrie 2016 dupa ce ar fi cauzat un prejudiciu statului roman in valoare de peste 100 de milioane de dolari in afacerea Microsoft 2 cand au fost achizitionate licente IT supraevaluate pentru institutiile statului.

Si Gabriel Oprea ar scapa de acuzatiile din dosarul DIPI

Un alt beneficiar al acestor ordonante ar putea fi fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, judecat in dosarul cheltuirii ilegale a fondurilor operative ale DIPI. Si el este acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. In mai 2016, Oprea a fost trimis in judecata deoarece in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si al comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

Liviu Dragnea, beneficiar direct al legii gratierii

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea ar putea beneficia direct de prevederile noilor ordonante. In cazul sau, prejudiciul este de 108.000 de lei, sub pragul de 200.000 impus de noul proiect de lege privind abuzul in serviciu.
Citeste si:
Robert Negoiță, primarul sectorului 3, urmărit penal de DNA pentru...
Robert Negoiță, primarul...

In cazul angajarilor ilegale de la Protectia Copilului Teleorman, Dragnea este acuzat de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Prin dezincriminarea partiala a abuzului in serviciu, el ar ramane doar cu o acuzatie de instigare la fals, o infractiune minora.

Odata ce ar intra in vigoare si legea gratierii, primita in dosarul Referendumului. Astfel, Dragnea nu ar mai risca nicio pedeapsa in cazul in care ar fi gasit vinovat in dosarul Protectia Copilului Teleorman.

Pe 15 iulie 2016, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata dupa ce, in perioada iulie 2006 - 2013, Floarea Alesu, in calitate de director general al DGASPC Teleorman, la instigarea lui Liviu Dragnea, la acea vreme presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a dispus in mod ilegal mentinerea in functii si implicit plata drepturilor salariale pentru Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica, angajate in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sustin procurorii anticoruptie.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

"Acest lucru a fost posibil in conditiile in care inculpata cunostea faptul ca, desi cele doua persoane au figurat in mod scriptic ca angajate in cadrul institutiei respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu si nu au prestat vreo activitate. In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma", spunea DNA.

Avand in vedere ca procurorii nu ar mai avea cum sa se sesizeze din oficiu daca prejudiciul este sub 200.000 de lei in cazul infractiunilor de abuz in serviciu, un jurist consultat de News.ro a declarat: "Daca nu depune plangere institutia in care lucreaza cel suspectat de abuz nu se deschide dosar penal si nu se fac niciun fel de cercetari. Cei mai multi dintre cei acuzati de abuz in serviciu conduc o institutie. Asta ar insemna ca acestia sa se autodenunte, lucru improbabil”.

Un alt jurist a atras atentia asupra infractorilor romani condamnati in strainatate care isi executa pedepsele in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.