Probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, informeaza ANSVSA.

Potrivit sursei citate, in conformitate cu dispozitiile transmise de catre presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in perioada 7-8 martie, au fost efectuate controale tematice la nivel national in domeniile productiei, colectarii, procesarii si comercializarii laptelui crud.

Toate probele au fost trimise in vederea efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor acreditate pentru determinarea continutului in Aflatoxina M1 din lapte, arata ANSVSA.

"Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, pana la acest moment, 543 de probe. La 5 dintre aceste probe exista suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina si, conform procedurilor, au fost transmise probele catre Laboratorul National de Referinta din cadrul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara pentru confirmare. Probele in care se suspicioneaza depasiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la 3 ferme de vaci de lapte si de la 2 unitati de prelucrare a laptelui", se precizeaza in comunicatul citat de MEDIAFAX.

ANSVSA mai precizeaza, referitor la loturile de lapte provenite din Ungaria, care erau suspicionate a avea limite depasite pentru aflatoxina M1, ca determinarile de laborator realizate de catre Laboratorul National de Referinta au aratat ca laptele din loturile incriminate nu prezenta depasiri ale limitelor admise, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat.

Institutia mai anunta ca ferma de vaci unde s-au constatat deja depasiri ale limitelor admise de aflatoxina in lapte este in permanenta monitorizata de inspectorii ANSVSA, prin examene de laborator.

In aceste conditii, in 5 martie, intreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele, de 13.855 de litri, a fost blocata, fiind totodata stopate livrarile de lapte crud catre toate unitatile de procesare lapte si vanzarea directa prin intermediul automatelor de lapte.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.