Presedintia a facut publica luni inregistrarea discutiei cu premierul si cu ministrul Finantelor pe tema reducerii CAS, dupa ce Victor Ponta a spus ca s-au certat, iar tonul sefului statului la adresa Ioanei Petrescu a fost "badaranesc".

Presedintele Traian Basescu i-a spus premierului Victor Ponta, ca ar fi "unfair" sa intre in alegeri fara sa trimita bugetul pe 2015 la Parlament, ca un comentariu la afirmatia lui Ponta ca, atunci cand va trece de Parlament, bugetul va veni la el sau al noul presedinte al tarii.

"O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiectul de buget si ne vom incadra in toate tintele", a spus Ponta, potrivit inregistrarii discutiei de luni dintre presedinte si premier, inregistrare care a fost facuta publica de Administratia Prezidentiala, scrie MEDIAFAX.

La afirmatia presedintelui Basescu potrivit careia Romania mai are de acoperit si MTO (Medium Term Objectives - nr) care inseamna vreo sase miliarde, premierul a raspuns: "O sa lucram la toate".

"Dati-mi sursele, ca asta, povestea asta cu buna colectare, cu...", i-a spus Basescu, premierului.

"Domnule presedinte, cand avem proiectul legii bugetului, votat la Parlament, cu siguranta va veni la dumneavoastra sau la nou presedinte, la promulgare", a aratat Ponta.

Traian Basescu a replicat: "Sper sa vina la mine. Ar fi unfair sa intrati in alegeri fara sa trimiteti bugetul la Parlament".

"Domnule presedinte, ar fi unfair ca o sa fie un alt prim-ministru si atunci sa isi faca bugetul cum crede. Eu asa consider. Eu poate o sa il promulg, dar este altceva", a intervenit la randul sau Victor Ponta.

"Nu, in campanie dumneavoastra o sa fiti inca prim-ministru", a raspuns presedintele.

"De acord", a completat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o pe Ioana Petrescu, ministrul de Finante, unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Doamna ministru, se colecteaza suplimentar, din cresterea economica, atat? Dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin si asta ne va afecta”, a spus Basescu.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv in plus sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele sa angajeze si sa investeaza mai mult", a spus aceasta, vizibil emotionata.

"Doamna, am zis ca... Unde ati zis ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Basescu.

"La Harvard", a raspuns Petrescu.

"Roubini, economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui", i-a spus presedintele ministrului de Finante.

Presedintele Basescu i-a mai spus ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, ca argumentele acesteia in favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Inca de la inceputul discutiei de la Cotroceni, seful statului le-a reprosat premierului Victor Ponta si ministrului Finantelor ca nu au prevazute surse din care sa acopere "gaura" produsa de scaderea CAS cu 5% si a spus ca vazute "tentativa de punere in dezbatere publica a noului Cod Fiscal", care prevedea taxe suplimentare.

De asemenea, seful statului a tinut sa precizeze: "Nu tin sa-l retrimit Parlamentului, ca e o masura buna pentru agentii economici".

La randul sau, ministrul Finantelor a sustinut ca "masura CAS este extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, si pentru angajatori" si a trecut si prin Parlament.

"O sustin din tot sufletul. Nu va pune in pericol tintele bugetare de anul acesta", a declarat Petrescu, invocand si existenta unui studiu in acest sens. Cand acesta i-a fost solicitat de seful statului, nu l-a putut prezenta.

Citeste si:
INSCOP: Mai mult de jumătate dintre români preferă un candidat...
INSCOP: Mai mult de jumătate...

"Discutam ca intre oameni care stiu despre ce vorbesc ... sau...", a replicat Traian Basescu, adaugand: "Argumentele pe care mi le aduceti dumneavoastra sunt argumentele pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce este vorba". El a tinut sa precizeze ca nu se adreseaza premierului.

Ministrul i-a dat asigurari ca la elaborarea bugetului pe 2015, sursele de finantare vor fi foarte clare.

Sursa video: B1 TV


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.