O echipa de cercetatori australieni a creat un tratament susceptibil sa imbunatateasca sansele de supravietuire a militarilor grav raniti pe campul de lupta.

Potrivit echipei de la University James Cook, acest tratament ar putea sa reduca numarul de morti in timpul luptelor, iar daca testele clinice ii confirma eficacitatea ar putea sa fie vorba despre primul progres important in acest domeniu de la Razboiul din Vietnam.

Pe campul de lupta, ca in Irak sau Afganistan, potrivit unor statistici citatate de cercetatori, "87% dintre decese au loc in primele 30 de minute, inainte ca militarii sa poata ajunge la un centru de ingrijiri. Aceasta perioada de timp este cruciala", afirma Geoffrey Dobson, care a creat tratamentul impreuna cu asociatul sau Hayley Letson. "Aproximativ 25% dintre victime ar putea sa supravietuiasca", a subliniat el.

Tratatmentul, care utilizeaza un drog cunoscut sub numele de "adenocaina" (una amestec de lidocaina, adenozina si magneziu), imbunatateste sansele de supravietuire, crescand tensiunea arteriala a victimelor in primele minute dupa ce au fost ranite. Este necesar ca tensiunea sa nu fie nici prea mare si nici prea mica, pentru a evita riscuri de pierderi suplimentare de sange, a explicat el, potrivit MEDIAFAX.

Interesul consta in cantitatea infima de ser necesar - o doza in primele momente si a doua pentru stabilizarea ranitului inante de evacuare. Tratamentul a fost testat pe sobolani si porci, iar armata Statele Unite urmeaza sa efectueze teste clinice, potrivit cercetatorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.