UE exercita presiuni asupra Statelor Unite, in cadrul negocierilor referitoare la incheierea unui acord comercial transatlantic, pentru a permite importurile europene de gaze naturale lichefiate (GNL) in vederea reducerii dependentei de livrarile rusesti, au declarat surse apropiate situatiei.

Negocierile comerciale intre Uniunea Europeana si SUA nu includ probleme energetice, dar criza din Ucraina a expus dependenta UE de Rusia si justifica efortul negociatorilor europeni de a convinge Washington-ul sa includa si gazele naturale in discutii, relateaza Reuters.

Un acord comercial UE-SUA, pe care negociatorii ar dori sa il finalizeze pana la sfarsitul lui 2014, ar permite ca exporturile americane de gaze naturale lichefiate sa aiba loc automat, fara restrictii.

Liderii Uniunii Europene vor cere, la un summit comunitar programat saptamana viitoare la Bruxelles, eforturi mai mari pentru reducerea dependentei de gazele importate, potrivit unui proiect de document care scoate in evidenta ingrijorarea provocata de relatiile tensionate cu Rusia, legate de Ucraina, scrie MEDIAFAX.

Europa primeste o treime din necesarul de gaze din Rusia, iar Ucraina este o ruta importanta de tranzit.

Intreruperea in trecut a livrarilor de gaze, din cauza disputelor intre Moscova si Kiev pe tema preturilor si platilor, a motivat deja liderii UE sa caute surse alternative de energie, dar intrarea trupelor rusesti in Crimeea a sporit interesul Europei pentru diversificare.

"Consiliul European este ingrijorat in legatura cu dependenta energetica mare a Europei, in special in privinta gazelor, si cere intensificarea eforturilor de reducere a acesteia, in special in cazul tarilor membre cele mai expuse", se arata in proiectul de document al summitului liderilor UE, care va avea loc la Bruxelles pe 20-21 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.