Cancelarul german Angela Merkel este pregatita sa lase Grecia sa iasa din zona euro daca stanga radicala va repune in discutie masurile de austerite din aceasta tara, anunta samba editia online a publicatiei Spiegel, relateaza AFP.

"Guvernul german considera aproape inevitabila iesirea (Greciei) din zona euro daca seful opozitiei Alexis Tsirpas (Syriza, stanga radicala) va conduce guvernul dupa alegerile (legislative), va abandona politica de austeritate bugetara si nu va mai rambursa datoriile tarii", afirma site-ul saptamanalului, citand "surse apropiate Guvernului german".

Angela Merkel si ministrul german de Finante Wolfgang Schäuble si-au schimbat opiniile si "considera suportabila o iesire a (Greciei) din zona euro in urma unor progrese realizate dupa summitului crizei in 2012", da asigurari Spiegel Online. "Riscul contaminarii altor tari este limitat, deoarece Portugalia si Irlanda sunt considerate asanate. Pe de alta parte, MES (mecanismul european de stabilitate) furnizeaza un mecanism de salvare solid, in timp ce Uniunea Bancara asigura securitatea institutiilor de credit", ar fi dezvaluit aceste surse, scrie MEDIAFAX.

Parlamentul grec a anuntat miercuri dizolvarea sa si a confirmat organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, la care, potrivit sondajelor, Syriza este considerata favorita.

Liderul Syriza, Alexis Tsirpas, vrea sa puna capat politicii de austeritate impuse tarii sale de creditorii internationali (troica UE, BCE si FMI) in schimbul unui imprumut de 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea sa negocieze o noua restructurare a datoriei publice care afecteaza economia elena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.