Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi daca presedintele Traian Basescu refuza in continuare sa promulge Legea de aprobare a unei ordonante similare aflata demult in Parlament, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Solutia este sa trecem peste presedinte si sa aparam industria si consumatorii romani, eventual printr-o noua ordonanta daca domnia sa refuza in continuare promulgarea legii", a spus Ponta, in sedinta de guvern.

El a sustinut ca "cel mai mare pericol prin care trece Romania in 2014" este cel al "exploziei" preturilor la electricitate, deoarece presedintele a refuzat de doua ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusa, iar preturile raman astfel constante.

"Daca facem cum zice presedintele Basescu, toate facturile se maresc cu 50% pentru zona industriala - si vreau sa-mi anunt solidaritatea totala cu angajatii de la Alro, Sidex si alte companii - dar si pentru consumatorul casnic, tot cu 50%", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana, precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.

In replica, Guvernul a transmis un comunicat in care il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca a dezinformat opinia publica," in direct, fatis, voit si intr-un mod iresponsabil", in problema certificatelor verzi si arata ca Legea a fost votata de Parlament, dar a fost blocata de presedinte.

Potrivit Executivului, efectul acestei blocari este cresterea facturilor la energie electrica.

Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania a transmis, miercuri, un comunicat, in care arata ca certificatele verzi au fost reduse prin Hotararea de Guvern 994/2013 care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2014 si ca, pe cale de consecinta, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene si hidro intrate in sistem dupa 1 ianuarie 2014 beneficiaza deja de un numar redus de certificate verzi (3 certificate verzi pentru energia solara, 1,5 certificate verzi pentru energia eoliana si 2,3 certificate verzi pentru energia hidro pana in 10 MW).

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

In comunicat se mai arata ca Legea de aprobare a fost trimisa de presedinte la Curtea Constitutionala, deoarece nu s-a procedat in conformitate cu tratatele Uniunii Europene, fapt ce ar expune Romania la proceduri de infringement, si ca legea contestata nu are nicio legatura cu reducerea numarului de certificate verzi.

Sindicatele din industrie protesteaza miercuri la Curtea Constitutionala si joi in Piata Victoriei, pentru a cere solutionarea urgenta a ordonantei de urgenta privind producerea energiei din surse regenerabile, oprirea suprataxarii energiei electrice si a liberalizarii rapide a pretului la gaze naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.