Introducerea unei accize suplimentare la carburanti si modificarea sistemului de calcul al accizelor vor conduce la o scumpire de 31 de bani pe litrul de benzina si motorina, de la 1 ianuarie. Cel putin, si fara a lua in calcul ajustarea cu inflatia, scrie economica.net.

Guvernul va introduce o acciza de 7 eurocenti la litrul de carburant, fie benzina, fie motorina, banii astfel colectati urmand sa fie varsati intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera, a anuntat premierul Victor Ponta luni seara.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca acciza va fi de "0,7 centi" pe litru, dar consilierul premierului, Mirel Palada, a revenit ulterior si a precizat ca acciza va fi de "7 centi" pe litru. Premierul a sustinut ca banii colectati vor fi varsati in Fondul special pentru marile proiecte de infrastructura rutiera.


In cazul in care carburantii vor fi taxati suplimentar cu 7 centi pe litru, efectul pe care consumatorii il vor resimti la pompa va fi o scumpire de 31,5 bani pentru fiecare litru de benzina sau motorina, adica mai mult de 5%.

In cazul in care aceasta acciza suplimentara va intra in baza de calcul a TVA, asa cum se intampla acum cu acciza “normala”, cresterea de pret va fi si mai mare, de peste 39 de bani pe litru.

De retinut ca majorarea va fi aplicata intr-o singura transa, la 1 ianuarie 2014.

In plus, Guvernul va modifica sistemul de accizare stfel incat accizele platite de consumatorii romani anul viitor nu vor mai fi calculate in functie de cursul valutar stabilit la data de 1 octombrie 2013, ci in functie de rata inflatiei. Daca acest sistem ar fi ramas neschimbat, pretul benzinei ar fi urmat sa scada, din moment ce valoarea unui euro a scazut in ultimul an. In noul sistem, se ramane la valoarea actuala, in lei, iar acciza de ajusteaza cu inflatia: adica cetatenii platesc mai mult, bugetul castiga mai mult.

Aplicand doar acciza suplimentara, rezulta venituri de 490 de milioane de euro pe an pentru Guvern, in conditiile unui consum al anului 2014 egal cu cel de acum un an. Daca noua acciza intra in sfera de aplicare a TVA, rezulta venituri suplimentare de 607 milioane de euro.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Iar sumele vor fi si mai mari daca valoarea accizei, platite in lei, se actualizeaza cu inflatia.

Directivele europene, a caror transpunere este obligatorie pentru statul roman, precizeaza explicit modul in care sunt calculate accizele de catre statele membre care inca nu au adoptat moneda euro, scrie energyreport.ro.

Chiar si singura portita de care poate fi utilizata de statul roman permite o majorare a accizei in euro cu cel mult 5 euro, nu cu 20 de euro cum ar fi in cazul benzinei, daca se aplica indexarea cu rata inflatie
i.

Directiva 96/2003 Pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro in monedele nationale care trebuie aplicata valorii ratelor de impozitare se fixeaza o data pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obtinute in prima zi lucratoare din luna octombrie si publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si se aplica de la data de 1 ianuarie a urmatorului an calendaristic.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

E drept ca paragraful 2 al articolului 13 prevede posibilitatea ca statele membre “sa uite” sa-si actualizeze nivelul accizelor din codul fiscal, insa el are un caracter de protectie a contribuabililor in fata statelor care vor sa profite de evolutia favorabila a cursului de schimb:

“Statele membre pot mentine valorile de impozitare aflate in vigoare in momentul adaptarii anuale in cazul in care conversia sumelor nivelului de impozitare exprimat in euro ar conduce la o crestere a nivelului de impozitare exprimat in moneda nationala mai mica de 5% sau de 5 euro, retinandu-se valoarea cea mai mica”.

Efectul jongleriilor guvernului nu poate depasi 5 euro pe mia de litri de benzina, scrie capital.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.