Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si a aprobat incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

"Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durata de 24 de luni si cu o valoare echivalenta cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota Romaniei la Fond). Autoritatile au informat FMI ca intentioneaza sa trateze aranjamentul ca preventiv, astfel ca nu intentioneaza sa traga fonduri. Autoritatile romane au cerut, de asemenea, sprijin preventiv si de la Uniunea Europeana, de 2 miliarde de euro", se arata intr-un comunicat al FMI, citat de MEDIAFAX.

In cadrul ultimelor doua acorduri cu FMI, Romania a redus dezechilibrele fiscale si de cont curent mari si a inceput reforme structurale in mai multe domenii, a afirmat Nemat Shafik, prim-adjunct al directorului executiv al FMI.

"Totusi, PIB real nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, economia este inca vulnerabila la socuri externe, inclusiv fluxurile volatile de capital, in timp ce agenda de reforme ramane nefinalizata. Noul accord va sustine continuarea politicilor, va asigura un sprijin de rezerva si va incuraja reformele care sustin cresterea economica. Va pune, de asemenea, Romania pe calea iesirii din mecanismele de sprijin ale FMI", a declarat Shafik.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.