Guvernul a ratat mai mult de jumatate dintre angajamentele asumate in negocierile cu FMI, inclusiv tinta arieratelor, dar solicita derogari din partea institutiei financiare astfel incat Consiliul Director, care se va reuni la 26 iunie, sa accepte inchiderea cu succes a acordului.

Romania a indeplinit, conform scrisorii de intentie transmise de Guvern catre FMI in aceasta saptamana, inainte de ultima evaluare a acordului in board-ul Fondului, si obtinuta de MEDIAFAX, doar doua dintre cele cinci criterii de performanta cantitative si tot doua dintre cele cinci tinte indicative stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, fiind ratate criteriul de performanta privind activele externe nete ale Bancii Nationale a Romaniei, cel privind soldul bugetului general consolidat si cel privind arieratele bugetului de stat.

Tintele indicative stabilite pentru cheltuielile primare ale bugetului general consolidat, arieratele autoritatilor locale si arieratele intreprinderilor de stat au fost de asemenea ratate.

Principalele preconditii pentru inchiderea acordului cu FMI sunt achitarea arieratelor de catre autoritatile locale si privatizarea CFR Marfa, operatiune de vanzare neincheiata pana la acest moment.

"Autoritatile din Romania isi reafirma angajamentul fata de programul economic sustinut de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si de Banca Mondiala. Din pacate, in ultima parte a anului 2012, au existat derapaje in implementarea programului. Consolidarea bugetara a continuat, dar mai multe criterii de performanta stabilite pentru cea de-a saptea si cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate si programul reformelor structurale a inregistrat intarzieri", admite Guvernul in scrisoarea de intentie.

Executivul asigura insa ca "se intreprind masuri corective" de indeplinire a obiectivelor programului si solicita derogari pentru criteriile de performanta neindeplinite, astfel incat ultimele doua evaluari sa poata fi finalizate, insistand cu argumentul "performantei realizate de noi in cadrul programului" si masurile corective adoptate.

Astfel, Guvernul asigura ca va reduce, ca actiune prealabila, arieratele bugetului de stat si ale autoritatilor locale pana la nivelurile stabilite pentru finele lunii decembrie 2012, inainte de eliminarea completa a acestora in cursul anului.

In ceea ce priveste CFR Marfa, Guvernul isi asuma fata de FMI doar desemnarea castigatorului licitatiei pentru privatizare, una dintre principalele solicitari ale institutiei financiare, dar nu si finalizarea tranzactiei, aratand ca operatiunea depinde de indeplinirea tuturor conditiilor din contract.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

"Pentru CFR Marfa, pregatirile sunt avansate pentru vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic. Am publicat anuntul de privatizare in aprilie, vom tine o licitatie publica pentru selectarea investitorului castigator in luna iunie si intentionam sa initiem contractul de vanzare-cumparare a actiunilor pe data de 21 iunie (actiune prealabila). Intentionam sa incheiem tranzactia in cel mai scurt timp, odata ce vor fi indeplinite toate conditiile prevazute in contractul de vanzare-cumparare", afirma reprezentantii Guvernului in document.

Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa incheie un nou acord cu FMI in vara acestui an. Actualul acord a fost parafat in primavara anului 2011, odata cu inchiderea intelegerii incepute in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.