Social 28 Iulie 2008 23:27
Patru persoane au murit, un copil e dat disparut, iar aproape 13.000 de persoane au fost evacuate in urma inundatiilor care au afectat 174 de localitati din judetele Suceava, Iasi, Botosani, Neamt, Satu Mare, Maramures si Salaj, potrivit datelor centralizate de MIRA.

O femeie de 32 de ani impreuna cu fiul ei, de 8 ani si verisorul acestuia, de 25 de ani, au murit dupa ce au fost surprinsi de o alunecare de teren in casa unde se adaposteau din calea apelor. Familia Pasariuc locuia intr-o casa pe Valea Vaserului, in Viseu de Sus, aproape de rau.

Sambata seara, oamenii au fugit din calea apelor si s-au refugiat la niste rude care stateau mai sus, pe deal. O alunecare de teren a lovit insa casa in care se adaposteau opt persoane si doar cinci dintre ele au reusit sa se salveze. Maria Rad, fiul ei, Claudiu Rad, si Ioan Pasariuc, verisorul acestuia, au fost prinsi sub daramaturile casei.

Localnicii spun ca Ioan Pasariuc urma sa se casatoreasca luna viitoare. Potrivit edilului din Viseul de Sus, Vasile Ciolpa, si Andrei Tomoiaga, de 14 ani, din Valea Vaserului, a fost luat de viitura in timp ce se afla pe calea ferata, impreuna cu tatal sau, informeaza Adevarul.

La Tibeni, un barbat de 53 de ani a fost gasit inecat, dupa ce noaptea trecut a fost luat de viitura. Apa a ajuns in Tibana la o adancime de 2,5 metri.

Un adolescent de 15 ani dat disparut de vineri nu fusese gasit pana ieri. Parintii lui Gheorghita Acsinte spun ca vinovat de aceasta tragedie este barbatul care se ocupa de masurarea debitului raului Suceava.

Acesta le-ar fi cerut lui Gheorghita si altui adolescent sa mearga pe malul raului pentru a-i scoate cateva undite din apa involburata. „Le-a spus ca le da bani daca scot de acolo unditele si betele alea ale lui. Si copiii au urcat pe o platforma care s-a prabusit.

Potrivit Realitatea, in Valea Vaserului nu se poate intra in acest moment decat cu elicopterul. Mircea Man, presedintele CJ Mures, a precizat ca peste 200 de persoane sunt izolate in aceasta zona. Alti 150 de turisti au ramas si ei izolati. Mai multe elicoptere au fost trimise in zona cu alimente, paturi si apa potabila.

De asemenea, sute de hectare de terenuri agricole sunt inundate. Apele au acoperit portiuni din drumul national 18 si din calea ferata ce face legatura intre Sighetul Marmatiei si Baia Mare.

Cifrele dezastrului

Ultimul bilant prezentat de secretarul de stat din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Victor Paul Dobre, au fost afectate sau inundate 2.217 de locuinte, 6.229 fantani, 1.111 poduri si podete, 21.135 ha teren agricol, dar si peste 1.000 de hectare de pasuni si fanete. In total, numarul gopodariilor inundate a ajuns la 9.260, informeaza NewsIn.

Secretarul de stat Victor Paul Dobre a mai spus ca duminica dupa-amiaza inca mai erau probleme privind alimentarea cu energie electrica, in 40 de localitati si la 259 de posturi de transformare din patru judete afectate de inundatii.

De asemenea, Dobre a mai spus ca inundatiile din ultimele trei zile, din nordul tarii, au distrus 4,2 km de drumuri nationale, 66 km de drumuri judetene, 507 km de drumuri comunale, dar si 45 de km de punti si diguri. "Fata de situatia prezentata, in cursul diminetii de duminica am suplimentat efectivele de interventie cu alti 650 militari de la Ministerul de Interne si Ministerul Apararii. In ceea ce priveste pagubele, acestea vor fi inventariate doar dupa retragerea apelor in zilele urmatoare", a spus Victor Paul Dobre.

Secretarul de stat a mai anuntat ca urmatoarele date statistice vor fi prezentate in cursul diminetii de luni.

Directorul general al Administratiei Nationale "Apele Romane", Marius Postelnicescu, a declarat ca la ora 17.00 princialii afluenti ai raurilor Siret, Suceava si Moldova inregistrau scaderi ale debitelor, insa pe sectorul Lespezi-Nicolae Balcescu langa orasul Roman tendinta era de crestre. "Au fost consolidate diguri folosindu-se deja peste 80.000 de saci cu nisip, dar am folosit totodata si alte utilaje si hidrobaraje. In prezent sunt pe drum catre localitatile unde este nevoie alte utilaje dar si 225.000 de saci cu nisip, precum si hidrobaraje", a spus Postelicescu.

In ceea ce priveste conditiile meteorologie, directorul general al ANM, Ion Sandu, a declarat ca in aceasta seara precipitatiile din zonele afectate de inundatii se vor opri, iar in urmatoarea saptamana ploile nu vor mai fi insemnate si nu vor putea influenta semnificativ cresterea debitelor raurilor.

Orasul sucevean Radauti a ramas fara apa potabila

Orasul Radauti a ramas, duminica, fara apa potabila deoarece, potrivit primarului localitatii, in zona Maneuti, de unde se alimenteaza orasul, au avut loc inundatii care au afectat sistemele de alimentare, transmite corespondentul NewsIn.

"Sursa de alimentare se afla la aproximativ sapte - opt kilometri de oras, la aceasta ora (21.30, n.r.) sunt echipe pe teren care incearca sa remedieze situatia. In afara de aceasta deficienta, avem si 352 de case care au fost inundate", a declarat, contactat telefonic, primarul Aurel Olarean.

Acesta a adaugat ca orasul a avut probleme si in alimentarea cu energie electrica, problema care a fost remediata in timp util.

In judetul Suceava, potrivit autoritatilor locale, 15 localitati, insumand 3.100 de persoane, sunt in continuare izolate de ape, 200 de sate nu au curent, aproape 5.000 de oameni au fost evacuati, 4.630 de gospodarii au fost inundate, din care 18 case complet distruse, iar 38% din drumuri sunt afectate.

"In ultima sedinta a Comitetului pentru situatii de urgenta, premierul Tariceanu a luat la cunostinta asupra acestei situatii si asupra masurile care s-au luat. Printre altele, s-a stabilit ca, dupa retragerea apelor, Guvernul sa aloce bani pentru continuarea actiunilor de interventie, urmand ca, in paralel, sa fie alocate si alte fonduri pentru evaluarea fiecarei localitati afectata de ploi", a declarat, corespondentului NewsIn, subprefectul de Suceava, Orest Onofrei.

Potrivit acestuia, apele au afectat 964 kilometri de drum, 34 de kilometri de dig si au rupt 131 de poduri si 453 de podete. De asemenea, 11.154 hectare de teren agricol au fost inundate, iar 3.206 de fantani sunt colmatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.