Elevii de origine romana se situeaza in Canada pe primele locuri la rezultatele scolare
Pentru a fi un parinte bun nu este de ajuns sa improvizezi, trebuie sa si inveti. Surprinzator sau nu, romanii din Canada sunt considerati adevarate modele pentru felul in care isi educa si isi cresc copiii, iar canadienii spun ca ar trebui sa invete de la romani cum sa isi motiveze odraslele. Unul dintre cele mai importante ziare canadiene, "Globe and Mail", a publicat in editia din 5 aprilie un amplu material care atrage atentia asupra seriozitatii cu care imigrantii romani trateaza problemele care apar in educatia copiilor lor si ii lauda pentru modul in care acestia se implica in motivarea celor mici, relateaza ziare.com. In plus, jurnalistii canadieni au incercat, prin articolul intitulat "How Romanian-Canadians make the grade", sa gaseasca o explicatie pentru rezultatele excelente pe care copiii romanilor le obtin la invatatura si pentru rata de abandon scazuta in randul acestora. "Copiii romanilor sunt cei mai studiosi dintre imigranti si au cea mai scazuta rata de abandon scolar. Ar trebui sa invatam de la romani cum sa ne motivam copiii", titreaza cotidianul "Globe and Mail".

Potrivit publicatiei, cei mai multi dintre imigrantii romani sositi in Canada recunosc ca atitudinea lor fata de educatie a fost adanc intiparita in timpul regimului comunist al lui Ceausescu. "Pentru a realiza ceva in viata, singura sansa era sa inveti cat mai mult", a declarat Amalia Dina, administrator IBM, care a ajuns in Toronto in 1999 si acum are un fiu in varsta de 14 ani, Stefan, elev la Victoria Park Secondary. "Educatia era obligatorie", a afirmat si Martha Teodosiu, care traieste in Canada din 1973 si are o fiica. "Nu aveam posibilitatea sa abandonam scoala, iar tinta principala era sa absolvim studiile universitare. Cu totii am crescut in acest spirit, pe care l-am insuflat si copiilor nostri", a adaugat aceasta. La randul ei, Tereza Barta, profesor la York University, a parasit Romania in 1991, dar isi aminteste de faptul ca, indiferent de nivelul veniturilor, cei mai multi parinti isi dadeau copiii la meditatii, atat la limbi straine cat si la materiile la care urmau sa aiba examene de admitere la facultate. Asa se face ca elevii de origine romana se situeaza in Canada pe primele locuri la rezultatele scolare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.