O echipa Realitatea TV a fost la Tandarei si iata ce a descoperit.

"Cand auzea de noi ca suntem tigani, nu ne primea nicaieri, atunci am plecat in Anglia sa vindem ziare", povesteste Ion Gherasim.

Acesta a fost inceputul, in urma cu 8-9 ani. In Tandarei au mai ramas insa peste 4.000 de romi. Mirajul Occidentului nu i-a sedus pe toti.

"Dupa cum se spune: noi furam, omoram, noi cerem. De ce nu se face un raport sa vada cati au fost arestati in Anglia pentru furt si daca sunt arestati pentru altele?", sustine Traian Dragusin, bulibasa de Tandarei.

Se stie doar ca romul e descurcaret, asa ca cei care si-au luat inima-n dinti si au ajuns la Londra, s-au adaptat usor printre "mister", "gentlemen","sir" si "lady".

Copiii pe care i-au dus cu ei acolo sunt insa adevaratul ajutor. "Daca iei o gaina, intreb cat costa. Aia spune in engleza si copilul traduce", spune un localnic.

Asta pentru ca cei mai multi dintre copiii romi fac si gradinita si scoala in Anglia. Acolo primesc o bursa lunara, iar parintii lor au sanse mult mai mari sa obtina acte. Romii povestesc - unii cu mandrie, altii cam dezamagiti - ca multi dintre cei mici vorbesc deja engleza cursiv, insa nu stiu o boaba de romana sau roma.

Jurnalistii britanici sustin ca cei 150 de copii din Tandarei au fost racolati de o grupare de traficanti de persoane. Infractorii ar fi castigat milioane de lire sterline trimitandu-i la furt si cersit. Saptamana trecuta politistii britanici au organizat o actiune in urma careia au retinut mai multi minori.

"In parte, 70-80 din cei 150 se afla inca la domiciliile parintilor din Tandarei, iar ceilalti nu sunt doar in Anglia, sunt si in Spania", a declarat Ion Manolache, comandant Politia Tandarei.

"S-a dovedit ca copiii ce i-a ridicat urma sa mearga la scoala. Copiii aia care au fost ridicati nu au fost pe strada la cersit", a mai spus bulibasa.

Romii au o explicatie si pentru abandonul scolar: saracia. Fac doar patru clase pentru ca scoala este la ei in cartier. Apoi, mai bine ii trimit in strainatate pentru a castiga un ban...cinstit.