Saptamana trecuta a izbucnit un mare scandal, care ar fi putut fi considerat un simplu incident daca secretomania celebrului fabricant de lactate si complicitatea institutiilor abilitate n-ar fi iritat la maxim opinia publica. Un lot de cateva sute de kilograme din produsul "Delicios" cu fructe, denumit in mod abuziv iaurt, este suspectat de contaminare cu o substanta chimica foarte periculoasa, dioxina.

Autoritatile au declarat ca toate "iaurturile" suspecte au fost retrase de la vanzare, dupa care a urmat un lung sir de balbaieli. Mai intai nu ni s-a comunicat marca iaurturilor periculoase. Apoi s-au indicat drept elemente de identificare sortimentul exact (cu visine) si data de expirare. S-a revenit, dupa ce ziaristii au descoperit marfa in rafturi, cu o noua precizare: conteaza si intervalul orar in care a fost fabricat, inscriptionat de asemenea pe ambalaj, dar cel mai sigur este ca cei interesati sa sune la numarul de telefon indicat pe pahar pentru a afla daca au cumparat un produs suspect sau nu.

In tot acest timp, compania Danone a dat un comunicat sec prin care informeaza ca asteapta rezultatul analizelor de la Budapesta. Toate celelalte solicitari din partea presei, privind clarificari suplimentare, s-au lovit de un zid. De altfel, cei de la Danone sunt renumiti pentru indiferenta cu care trateaza semnalele venite din presa sau de la consumatori, singura strategie de comunicare pe care o adopta fiind cea legata de directionarea bugetelor de publicitate. Care, data fiind cota de piata pe care o detine in Romania (aproximativ 50% la produsele din lapte fermentat), sunt mai mult decat generoase, ceea ce se poate observa lesne in momentul in care deschizi televizorul. Manipularea prin campanii agresive de publicitate nu este o inventie a celor de la Danone. Majoritatea marilor producatori din lume isi bazeaza fidelizarea consumatorilor pe imagine si nu pe calitate sau onestitate. Insa culmea ipocriziei este sa descoperi un produs periculos fabricat de o firma care isi axeaza comunicarea pe ideea de imbunatatire a sanatatii.

Citeste si:

Danone -cronica unui scandal cu aroma de dioxina

La mijlocul saptamanii trecute (miercuri, 22 august) a aparut pentru prima oara stirea despre "iaurturile cu dioxina". Cateva ziare centrale dadeau pe prima pagina materiale despre posibila contaminare cu dioxina a unor iaurturi produse de Danone. La randul lor, agentiile de presa transmiteau informatii provenite de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), via Uniunea Europeana, potrivit carora pe 14 august a fost semnalata posibilitatea contaminarii cu dioxina a unui ingredient (guma de guar) folosit la fabricarea iaurturilor cu fructe. Agentiile nu au mentionat numele companiei producatoare, dar nici nu mai era nevoie - toata lumea stia deja despre cine e vorba. La randul ei, ANSVSA s-a jurat ca a dispus "sechestrarea" loturilor de iaurt "posibil contaminate".

Dupa cateva ore de confuzie si posturile de televiziune au spus-o pe sleau "iaurturile apartin firmei Danone. La inceput, specialistii de la ANSVSA nu au dorit sa comenteze afirmatiile presei, motivand ca "este o chestiune confidentiala, impusa de regulile Uniunii Europene". Mai mult, au refuzat sa ofere detalii si despre produsele retrase de la comercializare. Reprezentantii UE au negat insa ca ar fi cerut ei asa ceva, ba chiar au afirmat ca problema confidentialitatii este decisa de fiecare autoritate nationala. Dar nu a mai contat. Dupa pranz scandalul a luat amploare. Presa a aflat si despre ce sortimente a fost vorba " iaurtul Danone cu fructe, lotul cu data de expirare 11 septembrie. Compania Danone nu a mai avut ce face si a dat un comunicat in care linistea consumatorii spunandu-le ca ingredientul respectiv (E 412 pe numele lui stiintific) este folosit indirect la prepararea iaurtului si oricum in cantitati foarte mici. Ceea ce inseamna ca nu pune in pericol sanatatea oamenilor. Danone mai puncta si faptul ca, totusi, loturile suspecte au fost retrase de la comercializare.