Editura RAO aduce cititorului roman o lucrare de referinta unica, o carte care poate deveni o lectura extrem de interesanta chiar si pentru cei neinteresati in mod special de istoria papilor de la Roma si asta tocmai datorita unui stil foarte accesibil.

Este vorba despre cartea Cronica Papilor de P.G. Maxwell-Stuart. In ultimii 2.000 de ani, putine locuri din Europa, dar nu numai, nu au fost influentate in vreun fel sau altul de papalitate sau supuse unor schimbari, in bine sau in rau, de hotararile sau de decretele papilor, uneori chiar si de prezenta lor fizica. Pentru cine nu stie, au existat, de la primul Papa, care se considera a fi fost Sfantul Petru, 266 de Papi si 39 de antipapi; dintre acestia, de-a lungul timpului, 78 de Papi si, surprinzator, 2 antipapi au fost canonizati; 77 de papi au fost romani, 100 italieni, 14 francezi, 11 greci, 7 germani, 6 sirieni, 3 sicilieni, 2 sarzi, 2 spanioli, 2 africani si cate unul englez, olandez, portughez si polonez; 22 de Papi au fost calugari, 16 calugari mendicanti, 2 mireni si unul ermit; 4 Papi au abdicat, 5 au fost intemnitati, 4 au fost omorati, unul, asasinat, unul, detronat, asta ca sa se vada ca nu intotdeauna Papii au avut un trai linistit pe tronul lui Petru.
La sfarsitul mileniului al II-lea, papalitatea pare sa fi inchis un cerc in calatoria sa de-a lungul vremii, restrangandu-si rolul politic pe care il avea in urma cu doar cateva secole, pastrandu-si (sau fiindu-i alocata) doar pozitia de lider spiritual.

Cronica Papilor este prima carte care prezinta, intr-o forma narativa, folosind tabele cronologice si alte mijloace vizuale, toate domniile papale in ordine cronologica, biografii ale tuturor celor 266 de papi, de la Sfantul Petru la Benedict XVI, oferind o imagine de ansamblu a acestor personalitati uneori fascinante - deopotriva pastori ai credintei, mari oameni de stat si mecenati ai artelor. Cartea contine, de asemeni si 317 ilustratii, dintre care 112 color, portrete si busturi ale Papilor, comori de arta de la Vatican si harti detailate.

O alta carte interesanta pe care RAO o pune la dispozitia cititorilor romani este tot o biografie, tot a unui Papa, dar de data asta o auto-biografie: �Memorie si identitate� scrisa de Ioan Paul al II lea. Acest Papa care a fost martorul de exceptie al unor evenimente cruciale ce au marcat secolul XX-lea: al Doilea Razboi Mondial si grozaviile nazismului, dictatura comunista, caderea Zidului Berlinului, dar si, in viata Bisericii, Conciliul Ecumenic Vatican II. Cartea este ultima aparuta in timpul vietii Sfantului Parinte si trece in revista diferite aspecte ale realitatilor de azi si de ieri, sub forma unei serii de conversatii la 'granita dintre mileni'. O carte interesanta, scrisa de un Papa aflat pe punctul de a fi, si el, canonizat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.