Numarul consumatorilor de droguri injectabile infectati cu HIV a crescut de 40 de ori in ultimii trei ani.

"Este o situatie absolut alarmanta. Daca in 2009-2010, in Centru erau internate anual una-doua persoane, in 2011 au fost internate 22 de cazuri cu infectii HIV, iar in 2012, pana in septembrie au fost internate 48 de persoane dependente infectate cu HIV. Fac precizarea ca vorbesc de cazuri noi", a declarat managerul Centrului de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri "Sfantul Stelian" din Capitala.

Cristina Hudita a mai spus ca, odata cu aparitia etnobotanicelor, internarile consumatorilor de heroina a scazut, insa a crescut numarul celor cu tulburari psihice grave cauzate de consumul de etnobotanice.

"In 2010, 20% din internari erau tineri care au consumat substante etnobotanice, in 2012, pana in septembrie, 80 la suta dintre pacientii internati erau consumatori de etnobotanice", a precizat Hudita, citata de mediafax.ro.

Cristina Hudita a adaugat ca, din nefericire, tinerii consuma de multe ori atat droguri, cat si etnobotanice si ajung la spital cu tulburari psihice foarte grave, asemanatoare schizofreniei.

"Este nevoie de o strategie comuna care sa ne ajute la limitarea cazurilor de consum, in special pentru ca varsta celor care sunt tentati sa cumpere etnobotanice a scazut foarte mult, multi fiind copii sau adolescenti", a spus Cristina Hudita.

Policonsumul de droguri, reprezentat de combinatiile de heroina sau marijuana cu etnobotanice, este tot mai raspandit printre adolescenti si cauzeaza tulburari foarte grave, mergand pana la halucinatii si autoagresivitate, a declarat managerul Centrului "Sfantul Stelian".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.