Curtea Constitutionala a tinut o sesiune maraton de 13 ore de dezbateri pentru a stabili validitatea referendumului de pe 29 iulie.

In urma acestei sedinte maraton, magistratii Curtii au stabilit ca o decizie in privinta validitatii sau invaliditatii referendumului trebuie amanata pana pe 12 septembrie.

Asta deoarece informatiile primite de la INS si de la MAI sunt contradictorii si nici o institutie nu a vrut sa-si asume responsabilitatea pentru numarul total de alegatori. Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au declarat miercuri ca institutia a transmis Curtii Constitutionale, la solicitarea acesteia, numarul de persoane aflate pe listele electorale in 29 iulie - 18.292.514.

Cu toate acestea, un document al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, institutie a Ministerului Administratiei si Internelor remis joi Curtii Constitutionale, indica faptul ca ministerul nu isi poate asuma numarul de alegatori, relateaza rtv.net.

In aceste conditii, judecatorii CCR cer actualizarea listelor de alegatori inainte de a se pronunta.

Aspazia Cojocaru, magistrat CC, a declarat ca dupa parerea ei cea mai buna decizie ar fi fost sa anuleze referendumul.

"Dupa mine, referendumul ar fi trebuit anulat, pentru ca totul s-a bazat pe informatii false", a declarat judecatoarea la iesirea de la sediul CCR, dupa sedinta de dezbatere.

Pana la data de 12 septembrie, Crin Antonescu ramane presedinte interimar.

La putin timp dupa anuntul Curtii Constitutionale, premierul Victor Ponta si-a comunicat pozitia oficiala prin intermediul site-ului oficial al executivului:

"Consideram ca este o decizie corecta, si anuntam intentia Guvernului de a respecta intru totul aceasta decizie, la fel cum respectam si angajamentul civic si mobilizarea exemplara de care au dat dovada romanii, in momentul in care mecanismele si procedurile democratice le-au cerut sa-si faca auzita vocea, prin intermediul votului.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Guvernul Romaniei se va reuni, in cursul zilei de maine, pentru a lua masurile executive necesare pentru punerea in aplicare a solicitarilor venite din partea Curtii Constitutionale. Vor avea loc chiar maine, la ora 12, la Guvern, discutii cu toate institutiile responsabile in actualizarea listelor electorale, si va fi realizat acest proces in deplina transparenta si legalitate.

In calitate de Prim-ministru al Guvernului Romaniei, solicit tuturor partilor politice implicate in actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Presedintelui Romaniei - indiferent ca vorbim de presedintele suspendat, de Parlamentul Romaniei sau de partidele politice din Romania - sa se abtina de la orice forma de presiune publica sau directa la adresa Curtii Constitutionale sau la adresa unor judecatori ai acestei institutii"

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.