Social 29 Mai 2012 11:21
Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca temperaturile vor creste usor in perioada urmatoare, urmand ca pe 2 si 3 iunie vremea sa se raceasca din nou.

ANM a publicat raportul cu prognoza meteorologica pentru intervalul 28 mai - 19 iunie. Potrivit estimarii ANM, din 6 iunie, vremea va intra intr-un proces de incalzire.

In Banat valorile medii ale temperaturii aerului vor marca o crestere usoara si treptata pana in data de 1 iunie, dupa care, pe 2 si 3 iunie, vremea se va raci. Din 6 iunie, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata, mediile temperaturilor maxime atingand spre sfarsitul perioadei de prognoza valori de 28 de grade, usor mai ridicate decat mediile multianuale ale primei decade din luna iunie.

Aversele, insotite si de descarcari electrice, se vor semnala temporar pana in data de 6 iunie, dupa care probabilitatea de precipitatii se va reduce semnificativ.

In Crisana, valorile termice medii vor creste treptat pana la 1 iunie, vor marca o scadere pe 2 si 3 iunie, dupa care vremea va intra intr-un proces de incalzire.

In ultimele zile ale lunii mai, probablitatea pentru precipitatii abundente va fi mai redusa, dar va marca o crestere sensibila in intervalul 1-2 iunie, cu tendinta de mentinere pana spre 6 iunie.

In Transilvania, temperaturile medii vor fi in crestere treptata, spre valori ce vor ajunge sa caracterizeze o vreme normala din punct de vedere termic in intervalul 1-6 iunie si calda spre sfarsitul primei decade a lunii iunie, cand mediile maximelor termice se vor situa in jurul valorii de 26 de grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi abundente va scadea progresiv in ultimele zile din luna mai, pentru ca in primele zile din iunie sa creasca din nou. Gradul de instabilitate atmosferica va fi considerabil mai redus abia dupa data de 6-7 iunie.

In Maramures, vremea se va incalzi in urmatoarele zile. O usoara racire se va produce pe 2-3 iunie, pentru ca apoi temperaturile sa creasca treptat spre valori usor peste normele climatologice ale perioadei, cu maxime a caror medie va atinge 26 de grade Celsius. Aversele insotite si de descarcari electrice vor fi prezente, temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoza.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

In Moldova, temperaturile medii vor avea valori minime relativ constante pana pe data de 1 iunie, dupa care vor marca o crestere treptata. Precipitatii importante cantitativ vor cadea in primele doua zile ale intervalului, apoi va urma o scurta perioada in care precipitatiile vor fi nesemnificative, pentru ca intre 2 si 5 iunie aversele sa fie din nou de interes, dar la cote mai reduse.

In Dobrogea, pana pe data de 2 iunie, regimul termic va marca o crestere treptata spre valori normale, in jurul carora se va mentine pana pe 6 iunie. Apoi temperaturile vor avea o noua crestere, atingand, spre sfarsitul intervalului, 26 de grade.

In Muntenia, temperaturile vor creste pana la valori normale in prima decada din iunie. Dupa o stationare in intervalul 2-6 iunie, valorile termice vor creste din nou, spre valori medii minime de aproximativ 14 grade si maxime de 28 de grade Celsius.

Citeste si:
Primăvara prinde contur: Alege sacourile perfecte pentru a înfrunta...
Primăvara prinde contur:...

Instabilitatea atmosferica va fi accentuata pana spre 30 mai, cand aversele vor fi, temporar, importante cantitativ. Apoi, ploile vor fi in general slabe.

In Oltenia, vremea se va incalzi treptat de la o zi la alta pana pe 31 mai, apoi va urma o perioada in care mediile temperaturii aerului nu vor avea variatii importante, pentru ca dupa 6 iunie sa marcheze o crestere spre valori ce vor caracteriza o vreme usor mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada a anului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.