21 organizatii nonguvernamentale desfasoara un pichet de protest vineri, 25 noiembrie, in intervalul 16.00-18.00, in fata Parlamentului, Camera Deputatilor, prin care cer imbunatatirea legii de prevenire si combatere a violentei in familie si aplicarea corespunzatoare a acesteia.

Scopul acestui protest este sa scoata la lumina imaginea reala a violentei si mai ales a responsabilitatii politice.

Chiar daca doar o parte din cazurile de violenta asupra femeilor sunt raportate si inregistrate, cifrele oficiale indica o crestere alarmanta a violentei in spatiul familial, avand ca victime mai ales femeile si copiii.

In perioada 2004 – 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Asadar, intre adulti, agresorii sunt intr-o pondere covarsitoare barbati, iar victimele sunt femei.

Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in anul 2009 s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere cu 8, 04% fata de anul 2008 si cu 41,81% fata de anul 2007. In comparatie cu 2008, numarul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Locurile din adaposturi acopereau doar 4,46% din victime. Anul trecut, in 8 judete nu exista nici un centru pentru victimele violentei in familie: Bacau, Bistrita - Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Maramures, Olt si Suceava.

Mai mult decat atat, Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus.

Femeile stau impreuna cu agresorul nu pentru ca doresc, ci fiindca nu au incotro. 59, 38% din victime castiga sub salariul mediu pe economie. O parte importanta dintre victime afirma ca stau in continuare cu agresorul pentru ca nu au unde sa mearga si pentru ca nu au banii necesari subzistentei pentru ele si copiii lor.

  • Statul este permisiv. Agresorii lovesc femeile pentru ca pot si pentru ca li se permite. Cat timp nu ia masuri, Statul este complicele agresorilor.

Despre acest aspect, Garbo a scris recent in articolul Nominalizata la Nobelul pentru Pace: In Romania, femeile nu vorbesc despre violenta domestica.
Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Genoveva Tisheva din Bulgaria, specialista in drepturile femeii, fosta nominalizata la Premiile Nobel pentru Pace a vorbit despre experienta implementarii Ordinului de protectie in Bulgaria. Trebuie sa atragem atentia ca tara vecina se afla cu sase ani inaintea noastra, in ceea ce priveste protejarea victimelor violentei domestice.

Datorita unei coalizari exemplare a unor ONG-uri bulgare, in anul 2005, dupa cinci ani de munca pentru promovare si gasirea celei mai bune variante legale, in Bulgaria a fost adoptat Ordinul de protectie al victimei violentei in familie.

Astfel, legea civila defineste clar, in favaoarea victimei, ce este violenta domestica. Ordinul de protectie bulgar spune ca orice act de violenta fizica, psihica, sexuala si economica si orice tentativa si limitare a dreptului la libertate, este violenta domestica. De exemplu, violentele petrecute in fata copiilor trec si la categoria violenta psihologica, indreptata impotriva acestora.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

  • Citeste pe Garbo.ro mai multe detalii despre protestul impotriva violentei asupra femeilor.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.