CNSAS a constatat ca Ducu Bertzi si-a pus la dispozitie casa pentru intalnirile dintre ofiterii Securitatii si colaboratorii acesteia. Garsoniera lui Bertzi a fost denumita "Victoria".

Un an mai tarziu, Ducu Bertzi a dat, sub numele "Daniel", o nota informativa despre un cetatean strain.

Instanta va decide insa daca admite cererea CNSAS si daca Bertzi a fost colaborator al Securitatii.

Interviul pentru Puterea.

  • Cum a evoluat relatia cu Securitatea?
- Lucrand la o institutie obiectiv strategic, mi s-a spus ca pot fi acuzat de spionaj daca nu colaborez cu Directia a III-a (Contraspionaj a Securitatii statului). In acest context am semnat o nota privitoare la unul dintre cei doi functionari diplomatici straini.
  • Cate note informative ai mai dat?
- Una singura, la 25 aprilie 1989, care viza exclusiv pe cetateanul strain, nota in care am spus ca acesta este un om asezat, linistit, neinteresat de problemele sociale, economice sau politice din tara noastra.
  • Cum ai facut sa nu dai mai multe note informative?
- Asa cum am vazut acum, intr-un raport intocmit de cei doi ofiteri, de cate ori discutau cu mine "vorbeam oarecum dezordonat, fara o anumita ordine logica". Ma prefaceam ca nu inteleg ce sunt intrebat sau ce informatii as putea oferi, mai ales ca ei imi stabilisera un cerc mult mai larg de cunostinte, artisti romani, gazetari romani, despre care am refuzat permanent sa ofer informatii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.