Numarul talhariilor stradale si al celor comise prin amenintare cu arme a crescut anul trecut, la fel ca si numarul romanilor care comit infractiuni in alte tari, insa au scazut cel al omorurilor, violurilor si al victimelor in accidente rutiere, a anuntat seful IGPR.

Potrivit sefului Inspectoratului General al Politiei Romane, chestorul Petre Toba, fenomenul micii criminalitati, cel care genereaza cel mai mare disconfort populatiei, a inregistrat cresteri semnificative in 2009, fiind inregistrate cu 11 la suta mai multe infractiuni stradale decat in 2008. Toba a afirmat ca, pentru prima data in ultimii patru ani, s-a reusit diminuarea numarului de evenimente rutiere, cu 4,7% in cazul accidentelor grave, cu 9,4% in cazul persoanelor decedate si cu 3,7% in cazul persoanelor ranite grav, relateaza NewsIn.

"Anul trecut a fost caracterizat de o crestere a numarului infractiunilor de talharie prin amenintarea cu arme la obiective detinatoare de valori si de aparitia unor noi moduri de operare, fapte ce au generat o intensa mediatizare"
, a declarat Toba care a precizat ca au fost inregistrate 6 talharii cu arme de foc si 2 tentative la unitati bancare, fiind identificati autorii din doua cazuri.

De asemenea, anul trecut au avut loc 7 talharii si 3 tentative la casele de schimb valutar sau amanet, din care au fost rezolvate 5 cazuri. 9 talharii si o tentativa asupra postasilor au avut loc in 2009, fiind identificati autorii din 6 cazuri.

Infractiuni de mare violenta

Criminalitatea de mare violenta reprezinta 0,8% din totalul infractiunilor judiciare si inregistreaza o scadere de 4%. Ponderea infractiunilor de mare violenta este reprezentata de vatamarile corporale grave, cu un procent de 40%. Din punct de vedere al locului comiterii infractiunilor de omor, a mentionat chestorul, se evidentiaza concentrarea lor in mediul rural in procent de 64%. Un procent important din infractiunile de omor, respectiv 30,1% este savarsit in mediul domestic.

Conform statisticii Politiei Romane, in anul 2009 s-au comis 1,03 fapte de omor pe zi, ceea ce reprezinta mult sub rata omuciderilor din tarile Uniunii Europene, in scadere de 17%, comparativ cu anul 2008, cand s-au inregistrat 1,21 fapte/zi. Comparativ cu anul 2008, infractiunile grave sesizate, comise in strada, in majoritate s-au diminuat - omorul cu 8% si violul cu 38%.

Romani in strainatate

Un alt capitol la care s-au inregistrat cresteri il reprezinta numarul romanilor care comit infractiuni in strainatate, iar 90% din criminalitatea savarsita de romani in strainatate este comisa in opt tari - Austria, Italia, Franta, Spania, Irlanda, Belgia, Germania si Marea Britanie. Cele mai multe persoane semnalate cu preocupari infractionale in afara granitelor tarii provin din judetele Hunedoara, Dolj, Timis, Suceava, Bacau, Neamt, Dambovita, Vrancea, Iasi si Municipiul Bucuresti.

"Magazine de vise"

Comparativ cu anul 2008, cantitatile de droguri ridicate in vederea confiscarii in anul 2009 au crescut cu 423%, valoarea acestora pe piata fiind de aproximativ 167 milioane euro. "Pe fondul vidului legislativ", a precizat Petre Toba, "s-a constatat dezvoltarea asa-numitelor - magazine de vise - prin intermediul carora se comercializeaza amestecuri de plante denumite "etnoplante", precum si comprimate sau capsule care contin diferiti derivati si care in prezent nu sunt prevazute in tabelele cu substantele stupefiante aflate sub control", a spus seful Politiei Nationale care a anuntat ca Politia Romana participa la nivelul grupului de lucru care functioneaza la Ministerului Sanatatii pentru completarea cadrului legislativ in acest sens.

Anul trecut au fost destramate 92 de grupari organizate - 560 persoane - cu preocupari infractionale in sfera traficului si consumului ilicit de droguri. Tot in anul 2009 a avut loc cea mai mare captura de droguri de mare risc din Romania, respectiv peste 1.200 kg de cocaina.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.