Cutremurul produs sambata seara in Romania, cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter, se inscrie in activitatea seismica normala, au precizat, pentru NewsIn, reprezentantii statiei seismice Vrancioaia.
"Seismul a inceput la ora 20 :18 si a durat aproximativ cinci minute. El se inscrie in activitatea seismica normala si nu sunt motive de panica pentru populatie", a declarat operatorul Ilie Ion, care era de serviciu la ora cutremurului.

Cutremurul a avut epicentrul in zona Vrancea, la 120 de kilometri adancime.

Directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu, a declarat ca, in Bucuresti, seismul s-a simtit la 4,5 grade pe scara Richter si ca au fost mai multe replici de mica intensitate.

Marmureanu a dat asigurari ca niciun cutremur important nu va avea loc in Romania in urmatoarea perioada. Cutremurul a fost resimtit in mai multe zone ale tarii si a afectat comunicarea pe retelele de telefonie mobila.

Ultimul cutremur de magnitudine semnificativa s-a produs in Romania pe 2 martie. Seismul a avut 3,4 grade pe scara Richter si epicentrul tot in Vrancea.

"Bucurestiul este recunoscut ca fiind capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa. Cu cat cladirile sunt mai vechi, mai inalte si au spatii publice mai largi la parter, cu atat vor fi mai avariate in cazul unui cutremur", declara pentru NewsIn, in martie, Dan Lungu, director general al Institutului National al Monumentelor Istorice si profesor la Universitatea Tehnica de Constructii.

Potrivit lui Lungu, cladirile cu cel mai mare risc seismic sunt cele din beton armat construite inaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, in zona centrala a Capitalei. "La un cutremur cu o magnitudine comparabila cu a celui din 1977, nu exista prea multe sperante pentru aceste cladiri. Riscul cel mai mare din punct de vedere al pierderii de vieti omenesti este la acest tip de cladiri", a subliniat Dan Lungu.

Expertii seismologi sustin ca, in Romania, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care exista informatii s-au produs in anii 1908, 1940 si 1977.

Ultimul cutremur devastator din Romania a avut loc in seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. In urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea in Capitala.

Potrivit unei afirmatii a geofizicianului Charles Richter (cel care da numele scarii de magnitudine - n.r.), trimisa specialistilor romani si citata de National Geografic, Capitala Romaniei este una dintre aglomerarile urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicaieri in lume nu exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.