Primaria Capitalei este obligata printr-o hotarare judecatoreasca sa avizeze constructii pe 33% din suprafata parcului Bordei.Edilii nu accepta decat un procent de 15% din teren si spun ca vor face recurs.

Municipalitatea Bucurestiului a fost obligata printr-o sentinta judecatoreasca sa avizeze construirea unui ansamblu de imobile intr-un parc, desi legea interzice construirea unor cladiri inalte in zonele verzi ale urbei. Costica Constanda - cel care in urma cu un an si jumatate devenea proprietarul, printr-un schimb de terenuri intre el si municipalitate, a 3,3 hectare de teren din parcul Bordei - a obtinut in instanta o sentinta civila (nr.1745 a Tribunalului Bucuresti) prin care Consiliul General al Municipiului Bucuresti este obligat sa aprobe documentatia de urbanism (Plan Urbanistic Zonal - PUZ) referitoare la terenurile din strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1.

Concret, Constanda a obtinut dreptul de a construi in parcul Bordei hoteluri si birouri, potrivit proiectului de urbanism depus de acesta la primarie, care insa a fost respins de municipalitate. Potrivit legii, Constanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, potrivit sentintei Tribunalului Bucuresti, Constanda a obtinut dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile cu o inaltime de parter plus patru etaje. Sentinta, pronuntata in 19 aprilie 2005, a fost adusa la cunostinta municipalitatii la inceputul acestei saptamani. Potrivit juristilor municipali, Directia juridica a Primariei Capitalei va inainta recurs in termenul legal de 15 zile de la comunicarea sentintei.

Povestea parcului

In septembrie 2003, Costica Constanda a obtinut un teren in Parcul Floreasca, la schimb pentru alte terenuri pentru care investitorul cumparase de la fostii proprietari dreptul litigios si a castigat procesele de retrocedare. Mai precis, Constanda a devenit proprietar pe 33.124 metri patrati de teren in parcul Bordei. Terenul a fost primit in schimbul altora mai mici, detinute candva de cei doi proprietari in zona actualului Sat Francez.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, fostii proprietari avusesera parcele la pepiniera din spatele Satului Francez, iar cum Primaria Capitalei nu mai putea restitui in natura acel teren, i-au ramas doua variante: sa ofere teren in alta parte sau sa-i despagubeasca pe proprietari.

In concluzie, pentru 18.000 de metri patrati de teren din zona Satului Francez, pe care acesta ii castigase in instanta, Constanda a primit 33.000 de metri patrati de teren in strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Aviatorilor 110-112, sector 1, adica actualul amplasament al parcului Bordei. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 a decis ca suprafata de parc retrocedata lui Constanda sa fie mai mare decat cea revendicata, din Satul Francez, pe motiv ca in parc nu exista utilitatile pe terenul din Satul Francez.

Intr-o conferinta de presa, la 29 iulie 2004, Traian Basescu a facut urmatoarele precizari legate de parcul Bordei si Satul Francez: "Desi unii sunt suparati ca Primaria Capitalei nu merge la licitatie pentru a prelua Satul Francez, tehnic acest lucru nu este posibil. Vanzarea vilelor din Satul Francez nu se putea face in lipsa acordului nostru de a vinde si pamantul. Noi am devenit, incepand din luna martie, proprietari ai terenului din Satul Francez, prin cedarea lui de catre fostul proprietar, caruia i-a fost recunoscut in instanta dreptul de proprietate; am facut acel schimb de terenuri intre Satul Francez si malul Lacului Floreasca (si nu zona Restaurantului Bordei).

Proprietatea cedata Primariei facea extrem de dificila vanzarea la licitatie a pamanturilor, pentru ca noi am fi cerut, si era obligat inclusiv AVAB-ul sa tina cont de faptul ca noi aveam de incasat o chirie de 250 FF/mp, plus 215 FF (creditul acordat prin contract in primii 10 ani catre WTC). Asadar, fiecare metru patrat costa, incepand din luna iunie a acestui an, 465 FF - chirie pe an. Imposibilitatea vanzarii vilelor fara pamant, pentru ca noi nu am fi cedat drepturile de chirie pe Satul Francez in nici o situatie (drepturi de chirie care trebuie sa aduca Primariei Capitalei 69 milioane de euro) ne-a indreptat catre o solutie rezonabila.

Nu este vorba de favoruri: pentru recuperarea creantelor Guvernului, propunerea din discutia pe care am purtat-o cu Guvernul a fost - avand in vedere pozitia extrem de puternica pe care Primaria o are, interesul sa-si realizeze veniturile si statutul de proprietar al pamanturilor - vanzarea acestor vile catre Primaria Capitalei. S-a adoptat solutia ce mai buna in favoarea Bucurestiului. Nimeni nu ar fi vrut sa cumpere in conditiile in care ar fi trebuit sa plateasca o astfel de chirie catre municipalitate.

Cine cumpara o casa fara sa poata cumpara si pamantul? Pentru ca noi nu am fi renuntat la executarea contractului. Consider ca Guvernul a avut o pozitie rezonabila, care satisface nevoia municipalitatii de a-si mentine veniturile. Noi ne angajam sa pastram regimul Satului Francez - de inchiriere la standarde extrem de ridicate a spatiului locativ. Nici macar nu schimbam managementul, este un management bun in Satul Francez, format din romani specializati, care a adus performanta financiara foarte buna, spre deosebire de alte zone ale complexului World Trade Center", a declarat Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.