Senatorul independent Ioan Talpes va lansa maine, la sala C.A. Rosetti de la Palatul Parlamentului, Uniunea Populara Social Crestina (UPSC), al carei initiator este.

Uniunea, de orientare crestin-democrata, dar si cu o componenta sociala, se pronunta impotriva "tuturor formelor de clientela politica", angajandu-se sa promoveze in toate structurile administrative, numai oameni care se justifica prin proiecte competente, "care sa simta omul, sa poata sa coboare la nivelul sau".

Potrivit lui Talpes, initiativa de formare a UPSC vine in conditiile accentuarii ineficientei sistemului politic actual in stabilirea prioritatilor Romaniei, in promovarea si concretizarea solutiilor de depasire a situatiei de inapoiere si blocaj, deciziile politice nefiind generate, in opinia sa, de viziuni doctrinare clare. "Romania se afla acum intr-un moment de rascruce a istoriei sale.

De foarte multe ori s-a vorbit despre 1 ianuarie 2007 ca despre un asemenea moment, insa niciodata nu au fost anticipate convulsiile prin care trece, in ultima perioada, societatea romaneasca", a declarat recent Ioan Talpes intr-un cotidian regional. In aceste conditii, UPSC urmareste sa aduca cu sine "un suflu nou", care sa raspunda dezideratelor nationale si provocarilor europene. "Constructia noastra politica doreste sa dea glas si substanta acestor necesitati majore ale Romaniei contemporane. Credem ca vechile abordari trebuie depasite pentru a crea o forta politica noua, deschisa tuturor romanilor", a afirmat senatorul independent.

Talpes a explicat ca a fost aleasa formula de "uniune populara" din dorinta de a aplica real la o structura de partid "prin implicarea tuturor nivelelor sociale, si nu prin acapararea deciziei politice de catre false elite, care se lupta doar pentru conservarea unor privilegii". UPSC s-a nascut si din revolta fata de asumarea, de catre partidele politice aflate la putere, a unui document pe care senatorul independent il considera ca fiind "scandalos", este vorba despre proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale, in care se precizeaza ca "minoritatile sunt parti constitutive ale statului roman".

Conform programei partidului, UPSC se constituie in forma, structura si practica tuturor partidelor politice populare care au creat succesul Uniunii Europene. "UPSC este forta politica ce nu importa nimic din disensiunile si greselile trecutului, inclusiv ale celui recent", se arata in programa. Daca pana acum numele celor care au decis sa se alature initiativei lui Talpes au fost tinute secrete, senatorul afirmand doar ca este vorba despre "oameni care au facut parte din viata politica, din partide mai putin mediatizate, si oameni care nu au avut vreodata treaba cu politica", iata ca la evenimentul de maine vor fi prezentati si politicienii care au decis sa intre in randurile acestei formatiuni politice.

Pana acum, singurul personaj mai cunoscut, care si-a declarat apartenenta la formatiunea lui Talpes, este seful sau de cabinet, Claudiu Pasare, fost prim-vicepresedinte al PSD Caras-Severin. Dupa cum se stie, Ioan Talpes a fost la un moment dat pe punctul de a se inscrie in PNTCD, partid crestin-democrat, membru cu drepturi depline in Partidul Popularilor Europeni (PPE), demers care a esuat insa in ultima clipa. El nu exlude insa nici o colaborare cu presedintele PNG, Gigi Becali, aflat in momentul de fata in plina ascensiune.

"Da, putem sa colaboram cu Gigi Becali, dar numai pe baza unui respect reciproc", a spus Talpes. Pe de alta parte, insa, cu numai o saptamana in urma, fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, a lansat la Pitesti, impreuna cu grupul sau de sustinatori, platforma politica privind relansarea PNL, sustinand in acest context necesitatea coagularii fortelor politice de centru-dreapta pe scena politica romaneasca. Se pare ca se deschide astfel calea spre marea familie a popularilor europeni, la care aspira si PD-ul lui Emil Boc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.