Presedintele Ion Iliescu a promulgat, recent, Legea privind folosirea limbii romane in locuri, relatii si institutii publice, dupa ce initiativa lansata in urma cu sapte ani de George Pruteanu a suferit modificari succesive, inclusiv la cererea sefului statului. Legea intra in vigoare la 17 decembrie, iar pana la 17 ianuarie persoanele fizice sau juridice care au pus in circulatie texte de interes public, scrise sau inregistrate prin mijloace audiovizuale electronice, sunt obligate sa o aplice.

Tot pana la 17 ianuarie, ministrul Culturii trebuie sa stabileasca, prin ordin, masurile necesare de aplicare. Legea prevede ca textele publice scrise sau vorbite in limba romana trebuie sa fie corecte, iar cele intr-o limba straina trebuie traduse in limba romana. Acest lucru se aplica si la produsele comerciale. Printre cazurile care nu fac obiectul legii au fost mentionate denumirile marcilor inregistrate, textele stiintifice, culturale si religioase, textele sportive. George Pruteanu a depus, in 1997, la Senat, o propunere legislativa de "protectie a limbii romane", iar apoi, in 2001, de folosire a limbii romane in locuri, relatii si institutii publice. Ideea principala era ca textele scrise sau rostite in limbi straine sa fie traduse in romana. Ulterior, proiectul a suferit mai multe transformari, s-a intors de la promulgare la Parlament, fiind, astfel, adoptat cu schimbarile cerute de seful statului. Pruteanu s-a opus, de cateva ori, modificarilor la aceasta lege, spunand la un moment dat ca initiativa sa a fost "castrata". (MEDIAFAX)


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.