Proiectul de Rezolutie anticoruptie in Uniunea Europeana, initiat de europarlamentarul Monica Macovei, se afla pe ordinea de zi a primei sesiuni in plen a Parlamentului European, care incepe pe 12 septembrie 2011, la Strasbourg.

„Este nevoie de reglementari anticoruptie unitare la nivelul Uniunii Europene, pe care sa le respecte fiecare stat membru. Fiecare tara UE trebuie sa constientizeze ca aproximativ 120 de miliarde de euro se pierd anual din cauza coruptiei. Coruptia submineaza statul de drept si dreptatea pentru toti, conduce la utilizarea necorespunzatoare a fondurilor UE, iar relansarea economica a statelor Uniunii afectate de criza economica si financiara este impiedicata de coruptie”, a declarat Monica Macovei.

Rezolutia anticoruptie in Uniunea Europeana urmeaza sa fie dezbatuta miercuri, 14 septembrie, si supusa votului joi, 15 septembrie.

Anul trecut, Monica Macovei a initiat o Declaratie scrisa, care a fost adoptata de PE si care cerea Comisiei si Consiliului sa creeze un mecanism solid de monitorizare a coruptiei in UE.

Comisia Europeana a propus, la inceputul lunii iunie, o serie de masuri menite sa contracareze coruptia la nivel economic, social si politic. Propunerile includ numeroase masuri, cum ar fi intensificarea comunicarii privind combaterea coruptiei in UE si un mecanism de raportare in materie de anticoruptie.

Comisia Europeana a adoptat o Decizie prin care, in premiera, instituie un mecanism de evaluare a masurilor anticoruptie in toate statele UE, iar un Raport anticoruptie, care va fi emis de CE incepand din 2013, va pune in evidenta nereusitele si punctele vulnerabile in cele 27 de tari membre, transmite MEDIAFAX.

Potrivit CE, Raportul anticoruptie al UE va identifica tendintele si punctele slabe care necesita o solutie si, in acelasi timp, va stimula schimbul de experienta inter pares si schimbul de cele mai bune practici.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, incepand din 2013, si se va intemeia pe informatiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (de catre Consiliul Europei, OCDE si Organizatia Natiunilor Unite), de la experti independenti, parti interesate si societatea civila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.