Site-ul pravda.ru a publicat, luni, un comentariu referitor la declaratiile presedintelui Traian Basescu, notand faptul ca "Romania a lansat o provocare deschisa Rusiei" dar si ca presedintele Traian Basescu nu este "un lup singuratic", iar Rusia nu va putea sa nu-l ia in considerare.

Pravda.ru reaminteste intr-un material publicat luni ca un "scandal diplomatic major" izbucnit intre Romania si Rusia a pornit de la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu la 22 iunie, prin care acesta "a justificat practic participarea tarii sale de partea lui Hitler la razboi impotriva Uniunii Sovietice".

Publicatia face o trecere in revista a evenimentelor istorice din cel de-al doilea Razboi Mondial, scriind ca "la 22 iunie 1941 trupele romanesti, impreuna cu cele germane, au trecut frontiera in URSS ocupand mai tarziu parti considerabile din Moldova si Ucraina, inclusiv Odesa si Nikolaev". "Basarabia (partea principala a Moldovei) si regiunile ucrainene Cernauti si Odesa au devenit parte a Romaniei iar unitatea administrativ-teritoriala speciala a Transnistriei a fost creata pe restul teritoriului ocupat", noteaza publicatia citata. Autorul reaminteste ca regiunile au fost restituite URSS prin pactul Ribbentrop-Molotov dar si ca in Bucovina majoritatea populatiei a fost intotdeauna formata din ucraineni in timp ce toate celelalte teritorii ocupate din Ucraina sau Transnistria mnu au apartinut niciodata "Romaniei (principatelor Moldova si Valahia)". [Rusia, la cutite cu Basescu]

"Acum, presedintele Traian Basescu a incercat sa intoarca lucrurile pe dos. Vorbind, la 22 iunie, la postul B1TV, el l-a absolvit pe maresalul Antonescu de faptele de acum 70 de ani", scrie autorul comentariului, care citeaza afimatiile presedintelui si considera ca acestea au justificat actiunile maresalului Antonescu, transmite MEDIAFAX.

Publicatia citata mai scrie si ca presedintele Traian Basescu, prin declaratiile sale, nu l-a condamnat pe Antonescu pentru deportarile evreilor si romilor si noteaza ca Traian Basescu s-a referit la regele Mihai cu formula "sluga la rusi". "Poate s-a referit la faptul ca, dupa razboi, Mihai a renuntat la tron si a fost distins cu ordinul sovietic al Victoriei", comenteaza autorul materialului.

Acesta considera "surprinzator" faptul ca reactia diplomatilor rusi la aceasta "declaratie strigatoare la ceruri" a presedintelui roman a avut loc abia la 30 iunie. "Totusi, ea (reactia rusilor, n.red.) a fost in mod justificat foarte dura", adauga sursa citata, care aminteste declaratiile purtatorului de cuvant ale MAE rus Alexander Lukashevich, dar si faptul ca diplomatii romani au caracterizat limbajul Moscovei drept "nepotrivit".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.