Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la CSM, ca isi asuma responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schegen, in calitate de sef al statului.
El a mentionat, ca, din pacate, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost anexat ca o conditie pentru Schengen.

"Eu imi asum responsabilitatea politica a intarzierii accesului Romaniei in Spatiul Schengen, pentru ca sunt seful statului si cineva trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate", a spus Basescu, transmite MEDIAFAX.

Presedintele a adaugat insa ca este "evident"ca "marile noastre probleme" sunt cantonate in zona Justitiei si fiecare trebuie sa-si asume responsabilitatile.

  • Basescu sa demisioneze

In replica, presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca Traian Basescu trebuie sa demisioneze din functie daca isi asuma intr-adevar raspunderea politica pentru intarzierea aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

"Sa demisioneze, daca isi asuma cu adevarat ceva. Cred ca este o declaratie corecta, in sensul ca raspunderea, in principal, ii apartine domniei sale. Este conducatorul oficial si constitutional al politicii externe romanesti", a comentat Antonescu declaratia sefului statului ca isi asuma responsabilitatea politica pentru intarzierea aderarii la spatiul Schengen.

  • Baconschi, dispus sa demisioneze daca premierul ii cere acest lucru

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri seara, la TVR1, raspunzand unei intrebari, ca este dispus sa demisioneze daca premierul Emil Boc ii va cere acest lucru, daca este vinovat pentru un eventual esec al aderarii Romaniei la Schengen.

"Daca prim-ministrul imi cere acest lucru, demisionez fara niciun fel de problema, daca eu sunt considerat vinovat pentru problemele legate de MCV si acum de Schengen",
a spus Baconschi la TVR1. El a mai spus ca a gestionat, ca ministru, problemele legate de implementarea aquis-ului Schengen, potrivit MEDIAFAX.

"Deci, nu am, ca minister, nicio legatura cu MCV-ul (...), exista o coresponsabilitate a intregii societati romanesti fata de intarzierea termenului de acces la Schengen", a mai spus Baconschi.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Baconschi, a sustinut, intr-un interviu publicat luni de Adevarul, ca, in conditiile in care Mecanismul de Cooperare si Verificare este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE.

Ulterior, el a revenit, precizand ca Romania sustine aderarea Croatiei la UE. [Croatia, convinsa de sprijinul Romaniei la aderarea in UE]

Totodata, Teodor Baconschi a declarat joi, ca avand in vedere ca in cadrul procesului de aderare MAE si-a facut temele pentru aderarea la spatiul Schengen, iar toate ministerele de linie au avut stabilite obiective, nu exista motive sa demioneze din functie. El a precizat, la Antena 3, ca intr-un Guvern seful Cabinetului poate cere demisia unui ministru dar ca nu este cazul sa fie ceruta demisia sa, relateaza MEDIAFAX.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

Romania nu accepta cu usurinta amanarea aderarii la Spatiul Schengen, tensiunile intre Bucuresti si Comisia Europeana fiind in crestere, comenteaza site-ul postului RTBF (Radio Television Belge Francophone). Franta si Germania au anuntat ca, deocamdata, nu vor accepta aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, argumentand ca cele doua tari nu intrunesc toate garantiile de securitate, potrivit 9AM.

Dupa anuntul Frantei si Germaniei privind amanarea aderarii la Schengen si in contextul expulzarii romilor din Italia si Franta, relatiile intre Romania si unii parteneri europeni sunt foarte tensionate. Romania si-a exprimat nemultumirea si a anuntat ca nu mai doreste Mecanismul de supraveghere, subliniaza RTBF. "Comisia Europeana a reactionat imediat, explicand ca acest mecanism a fost decis de statele membre UE si ca Romania nu poate renunta la el. Supravegherea se va incheia atunci cand vor fi solutionate problemele in Romania si Bulgaria, a precizat CE", noteaza RTBF. [Daily Mail: Romania, unul dintre "partenerii" europeni dezagreabili]

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...


Citeste si: [Bulgaria: Speram ca Romania va face eforturi sa adere la Schengen in 2011]

[Romania ar putea "lovi" in Croatia pentru a adera la Schengen]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.