Guvernul, infrant la CCR: Asumarea pe Legea Educatiei nu este constitutionala.

  • Asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei este neconstitutionala, a decis Curtea Constiturionala (CCR).

  • CC confirma existenta unui conflict intre Parlament si Guvern

Curtea Constitutionala a constatat astazi ca exista un conflict juridic de natura constitutionala între Parlament si Guvern, ca urmare a retragerii Legii educatiei din Senat de catre Executiv, relateaza MEDIAFAX.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a inaintat Curtii Constitutionale (CC) o sesizare reclamand un conflict juridic de natura constitutionala cu Guvernul. "Guvernul Boc, intr-o incarnatiune anterioara a sa, a facut un lucru similar in 2009, si dupa un an de zile incearca acelasi lucru", adauga acesta, precizand ca angajarea raspunderii pe Legea educatiei a mai fost respinsa de CC anul trecut, cu motivatia ca angajarea raspunderii Guvernului nu poate fi folosita decat in cazuri exceptionale.


Anterior, in data de 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata de Guvern in 15 septembrie 2008. In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

De asemenea, judecatorii constitutionali aratau la acea vreme ca dreptul Guvernului de a stabili continutul si structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie sa se supuna unor conditii impuse ori desprinse din realitate pentru programul sau de guvernare, ignorarea echivaland cu subminarea raporturilor intre puteri.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Curtea Constitutionala admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentala, printre care si aceea legata de faptul ca profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Ulterior, in primavara anului 2010, Guvernul a inaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educatiei.

Citeste pe acelasi subiect: Scandal in Parlament pe Legea Educatiei

S-a schimbat Legea Educatiei: Ce modificari aduce noul proiect?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.