"La multi ani tuturor si la revedere!", au fost ultimele cuvinte pe care presedintele Ion Iliescu le-a adresat ziaristilor convocati la Palatul Cotoceni, ieri, in ultima zi a mandatului sau. Anuntata initial ca o conferinta de presa, intalnirea a fost, de fapt, doar un prilej ca Ion Iliescu sa citeasca un discurs de sase pagini, in care se amesteca realizari si nerealizari, sfaturi si dorinte, recomandari pentru succesori. Una peste alta, Ion Iliescu se declara multumit de ce a facut in Romania, in ultimii patru ani. "Plec cu satisfactia implinirii mandatului primit din partea natiunii in urma cu patru ani. M-am straduit si cel mai adesea am reusit sa fiu cu adevarat un presedinte al tuturor romanilor", a spus el in introducerea discursului. Apoi a enumerat motivele sale de multumire: reconcilierea nationala - cu anexele aferente: Regele Mihai, 23 August 1944 si instituirea Zilei Holocaustului -, schimbarea legislatiei in acord cu normele europene, redefinirea raporturilor intre institutiile statului, consensul politic in problemele de interes national.

Dar "cele mai mari realizari ale mandatelor sale" sunt, in opinia lui Iliescu, revenirea la democratie, integrarea in NATO si finalizarea negocierilor cu UE. Bineinteles, Ion Iliescu nu a uitat nici de Strategia de dezvoltare durabila, Romania 2025, pe care o lasa mostenire urmasilor. Dupa ce s-a impaunat, presedintele Iliescu si-a enumerat si esecurile. "Regret ca mijloacele pe care economia de tranzitie le-a pus la dispozitia statului nu ne-au permis in acesti patru ani o mai rapida si substantiala reducere a saraciei", si-a facut Ion Iliescu autocritica, dupa toate canoanele invatate in tinerete. In context, marile neimpliniri ale mandatului sunt pensiile mici, tinerii care prefera sa emigreze, sistemul de sanatate, de invatamant. In acelasi stil, ieri a recunoscut ca societatea romaneasca este "una a privilegiilor pentru profitorii sistemului" si i-a indemnat pe urmasi sa actioneze pentru "o societate a recunoasterii meritelor fiecaruia".

Pentru ca justitia este punctul slab al Romaniei si, in consecinta, coruptia este punctul forte, Ion Iliescu si-a recunoscut neputinta ameliorarii acestor fenomene. Marcat probabil de experientele traite in 1996 si 2000, Iliescu a facut recomandari celor ce vor guverna: "Cea mai mare eroare ar fi sa continuam politizarea luptei anticoruptie. Nu exista coruptii nostri care sunt buni si coruptii lor care sunt rai", a spus el recunoscand implicit ca lupta anticoruptie nu a fost intotdeauna independenta de influentele politice. La acest moment al discursului, presedintele a sarit voit peste randurile in care cerea cetatenilor sa lupte impotriva capitalismului de cumetrie de care acuzase cu un an in urma PSD.

Din discurs nu a lipsit momentul de induiosare: "Sunt si eu om si gresesc. Seful statului se afla sub influenta multor factori (...) ceea ce poate facilita comiterea unor erori sau luarea unor decizii cu efecte perverse, negative (...) ceea ce s-a intamplat din pacate si in ultimele zile de mandat. Mi-am asumat raspunderea (...) Sper ca noul sef al statului sa aiba mai mult succes in evitarea unor situatii similare", s-a cait presedintele. Mai mult, l-a asigurat pe Traian Basescu de sprijinul sau, promitand ca este gata sa-si puna experienta in slujba tarii". In final, presedintele nu a putut evita "efectele perverse" si cinismul, multumind timisorenilor, datorita carora a ajuns presedinte. Si asta dupa ce l-a gratiat pe Corpodean.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.