Curtea Constitutionala a judecat joi cele patru contestatii trimise de Inalta Curte, PSD si PNL, privind neconstitutionalliatea legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizeaza reducerea pensiilor si a salariilor, dar si a pensiilor speciale.

Judecatorii CCR si-au inceput sedinta de consultatii joi dimineata, in jurul orei 9. Dupa sase ore de dezbateri, judecatorii au hotarat sa amane pe maine decizia in privinta constitutionalitatii masurilor de austeritate luate de Executiv. Sedinta va reincepe vineri la ora 9, transmite NewsIn.

Amanarea au fost decisa de presedintele CCR, Augustin Zegrean, pe motiv ca judecatorii ar fi fost obositi dupa atatea ore de dezbateri.

  • Alternativa: Majorarea taxelor

Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a declarat joi, la Realitatea.net, ca daca CCR stabileste ca vreuna dintre masurile asumate de Guvern este anticonstitutionala, intregul pachet legislativ nu poate fi suplinit decat prin cresterea taxelor si impozitelor.

"E posibil ca o masura sa fie declarata neconstitutionala si alta nu (reducerea salariilor sau a pensiilor, n.r.), dar intregul pachet nu poate fi suplinit decat de metode alternative de crestere a veniturilor, respectiv cresterea impozitelor. Amintiti-va inca o data care a fost solutia pe care ne-a propus-o FMI cand a venit la inceput: cresterea pana la 24% a TVA, cresterea cotei unice la 20% si taierea salariilor in sectorul bugetar cu 20%. Deci nu erau doar cresteri de taxe, cu alte cuvinte, aproximativ cresterile de impozite ar suplini pana la urma scaderea pensiilor si acel 5%. Daca pachetul asta cade si pe jumatate practic se ajunge la vorba FMI", a explicat consilierul prezidential ipoteza in care Curtea Constitutionala va decide ca una dintre masurile asumate de Guvern - diminuarea pensiilor cu 15% si a salariilor din sectorul bugetar cu 25% - este neconstitutionala.

Parlamentarii PSD au depus, pe 16 iunie, la Curtea Constitutionala, sesizarea privind neconstitutionalitatea legii prin care sunt reduse salariile si pensiile si asupra careia Guvernul Boc si-a angajat raspunderea
. De asemenea, social-democratii si liberalii au contestat, marti, la CCR, legea care prevede recalcularea pensiilor speciale.

Totodata, sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la neconstitutionalitatea Legilor de austeritate asumate de Guvern, care vizeaza reducerea pensiilor si salarilor, dar si a pensiilor speciale, potrivit unui comunicat remis pe 15 iunie. Astfel, ICCJ a depus doua sesizari la Curtea Constitutionala, potrivit NewsIn.

Guvernul Emil Boc si-a asumat, la sfarsitul lunii mai, raspunderea pe pachetul de masuri de austeritate pe care le-a stabilit in scrisoarea catre FMI, in urma evaluarii trimestriale a Fondului din aprilie. Asumarea s-a facut pe doua proiecte de lege separate: Primul proiect de Lege prevede reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar prin taierea salariilor, pensiilor si a ajutoarelor sociale, iar cel de-al doilea prevede recalcularea pensiilor speciale. [Cum isi justifica Boc decizia privind taierea pensiilor?].

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.