Un sondaj realizat de Grupul de Studii Sociale 2000 la comanda PNL indica faptul ca 64,9% dintre cetateni ar fi de acord cu o eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu de catre Parlament, iar 64,6% spun ca ar vota la un eventual referendum pentru demiterea acestuia.
Potrivit cercetarii, 64,9% dintre cetateni ar fi de acord cu o eventuala suspendare a presedintelui Traian Basescu de catre Parlament, in timp ce 26,6% nu sunt de acord. 8,5% nu stiu sau nu raspund. De asemenea, daca in urma suspendarii s-ar organiza un referendum de demitere, 64,6% dintre alegatorii care s-ar prezenta la vot ar vota pentru. 25% ar vota impotriva demiterii lui Traian Basescu, iar 10,4% nu stiu cum ar vota sau nu raspund, scrie NewsIn.

De asemenea, sondajul realizat pentru PNL releva ca 82,6% dintre cei intervievati cred ca Romania merge intr-o directie gresita. 12,9% spun ca tara nu merge nici in directia buna, nici in cea gresita, in timp ce doar 3,5% raspund ca Romania merge intr-o directie buna. Un procent din cei chestionati nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

La intrebarea cine este vinovat pentru faptul ca tara merge intr-o directie gresita, un procent de 36,2% dintre repondenti il indica pe seful statului, Traian Basescu. 24,4% spun ca vinovat este Guvernul Boc. 4,8% dau vina pe fosta guvernare PNL, iar 1,1% indica drept vinovat actuala opozitie. 31,5% afirma ca toti politicienii si toate partidele sunt responsabile in egala masura. Mai putin de 1%, mai precis 0,3%, spun ca niciunul din cei enumerati mai sus nu sunt vinovati, iar 1,5% nu stiu, sau nu raspund.

  • Posibilitatea unei noi suspendari a presedintelui Basescu a fost evocata de liberali, mai intai de vicepresedintele Varujan Vosganian, pe 24 mai. Ulterior, liberalii si-au nuantat pozitia, insa pe 6 iunie, presedintele PNL Crin Antonescu a declarat peca, daca motiunea de cenzura ar trece si s-ar forma o noua majoritate care propune un premier, iar Traian Basescu ar refuza sa-l desemneze, asa cum a facut la sfarsitul anului trecut, atunci liberalii ar initia procedurile de suspendare.

"Daca am avea o majoritate cu care sa construim un Guvern si un program de guvernare pe baza solutiilor pe care noi le sustinem, i-am cere presedintelui, cum am facut-o si toamna trecuta, sa desemneze un premier al acestei majoritati. Daca nu ar face-o si ar face ca toamna trecuta, ca impotriva unei majoritati parlamentare sa-si impuna vointa, da, am initia procedurile de suspendare",
a spus Antonescu, la Realitatea Tv, intrebat fiind care ar fi conditiile specifice pentru ca liberalii sa demareze procedurile de suspendare.

Presedintele PNL a explicat si motivele constitutionale ale unei posibile suspendari. "Daca Traian Basescu s-ar comporta intr-un mod in care sa incalce Constitutia, sa nu respecte un principiu esential consfintit in aceasta Constitutie, si anume ca Guvernul Romaniei este investit de Parlament, guverneaza tara in baza unui program de guvernare aprobat de Parlament si este responsabil in fata Parlamentului, daca aceste principii fundamentale ar fi incalcate de presedinte si ar obstructiona guvernarea tarii, da (PNL ar demara procedurile de suspendare - n.r.)", a spus Antonescu.

Presedintele Basescu a fost suspendat din functie pe 19 aprilie 2007. Procedura de suspendare a fost initiata de PSD, care l-a acuzat pe Traian Basescu de incalcarea repetata a Constitutiei. Interimatul functiei de presedinte a fost asigurat de presedintele Senatului de atunci, Nicolae Vacaroiu. Traian Basescu a revenit peste o luna la Cotroceni dupa ce pe 19 mai referendumul pentru demiterea sa a fost invalidat. 74,48% dintre participantii la referendum, respectiv 6.059.315 de persoane, a votat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu, permitandu-i acestuia reintrarea in atributiile prezidentiale.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.