Presedintele Traian Basescu le-a cerut lui Mircea Geoana, presedintele Senatului, si Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, sa devanseze dezbaterea si votarea motiunii.

Presedintele Traian Basescu a trimis joi o scrisoare presedintilor celor doua Camere in care explica faptul ca o motiune de cenzura se voteaza dupa trei zile calendaristice de la data prezentarii, si nu trei zile lucratoare, cerand in consecinta stabilirea unui alt termen.

"In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii: In data de 7 iunie, Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie, motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform articolului 113 aliniatul 3 din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii in data de 15 iunie, la 6 zile de la prezentare", se arata in scrisoarea trimisa de presedintele Basescu lui Mircea Geoana si Robertei Anastase, transmite NewsIn.

Seful statului arata ca, referitor la modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in jurisprudenta sa, in 10 decembrie 1999 si 26 ianuarie 2010, stabilind ca "sunt termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, in masura in care nu se prevede altfel in mod expres, nu se calculeaza pe zile libere". In plus, arata presedintele, in dreptul public, termenele se calculeaza "pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cand se implineste".

In consecinta seful statului solicita, in temeiul atributiilor sale constitutionale, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si a deciziilor Curtii Constitutionale invocate.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Traian Basescu a amentionat ca motiunea de cenzura trebuie dezbatuta si votata in termen de trei zile de la data la care a fost citita in Parlament.

Motiunea ce cenzura intitulata "Opriti genocidul social" a fost citita miercuri in Parlament. Vezi aici ce zice motiunea PSD.

In cadrul intalnirii de marti a conducerii Parlamentului, Roberta Anastase (PDL) a propus ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta luni 14 iunie, Aura Vasile (PSD) a explicat ca si marti se incadreaza in termen, in final democrat-liberalii declarandu-se de acord cu aceasta propunere.

  • Nastase: Gestul e inadmisibil

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat ca,potrivit Regulamentului comun al celor doua Camere, motiunile de cenzura se dezbat la trei zile dupa prezentare, ceea ce poate insemna si la un an dupa, si a catalogat gestul sefului statului drept unul "impertinent" si "absolut inadmisibil".
Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

"Pe fond, nu are dreptate presedintele si ne minte din nou. Las la o parte faptul ca s-a luat o decizie in unanimitate, ca toata lumea a fost de acord cu aceasta varianta, membrii Birourilor Permanente, niciunul dintre ei, nefiind idiot, nu si-a propus sa organizeze o dezbatere a motiunii de cenzura sambata sau duminica", a spus Nastase.

  • Geoana: Motiunea nu e treaba lui Basescu

Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat joi, la Realitatea Tv, ca ii trimite lui Traian Basescu o scrisoare de raspuns in care sa-i transmita ca problema stabilirii datei de dezbatere si votare a motiunii de cenzura nu apartine sefului statului, ci Parlamentului.

"Eu ii trimit o scrisoare de raspuns (lui Traian Basescu - n.r.) ca nu e problema domniei sale, e problema Parlamentului. In opinia mea, cei care puteau sa se gandeasca la o programare mai rapida (a dezbaterii si votarii motiunii de cenzura - n.r.) sunt cei de la PDL si nu au facut-o, au votat in unanimitate, impreuna cu toti ceilalti si cred ca acest lucru trebuie respectat", a afirmat presedintele Senatului, considerand ca reunirea Birourilor reprezinta o "fortare politica" si un "joc de imagine".

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

"Raspunsul meu transmis catre secretarul general al Senatului catre omologul sau din Camera este ca eu consider ca reprogramarea acestei dezbateri nu e utila si nu cred ca in acest moment exista o miza atat de mare in dezbaterea sambata sau marti. Adevarul despre sustinerea Guvernului va putea fi demonstrat martea viitoare", a mai afirmat Geoana.

In plus, presedintele Senatului a spus ca Anastase este "libera" sa incerce sa convoace Birouri reunite, dar si-a exprimat rezerva ca acestea vor putea avea loc, avand in vedere ca PSD si PNL detin majoritatea la nivelul conducerii Parlamentului si probabil nu vor raspunde convocarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.