Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a afirmat, in cadrul dezbaterilor din Camera pe tema motiunii PNL, ca romanii nu mai trebuie mintiti privind situatia economica asa cum s-a intamplat pana in 2009 si ca ei trebuie sa stie ca "Europa merge prost, iar Romania s-ar putea sa nu mearga bine".

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu a ripostat acuzelor din motiunea PNL sustinand ca semnatarii au sustinut o guvernare vinovata pentru agravarea crizei economice. "Trecutul nu poate fi schimbat, dar ar trebui sa ne invete. Primul lucru ce ar trebui sa ne invete este ca nu e bine sa minti. S-a promis foarte mult acum doi ani ca in Romania va fi crestere economica vesnica de peste 5%, ca vom putea da cresteri salariale de peste 25% anual, ca vom da la nesfarsit pensii crescute. S-a promis foarte mult de catre cei care mi-au confirmat ce am spus in 2007, ca cei care iau aceste masuri le iau pentru ca stiu ca nu vor mai fi niciodata la putere", a declarat Vladescu la inceputul dezbaterilor din Camera Deputatilor. [Berceanu recunoaste: In campanie am mintit!]

Ministrul a apreciat documentul supus dezbaterii ca fiind unul fantezist in evaluarea situatiei, dar si in solutiile avansate. "Este o motiune care nu are nicio legatura cu realitatea, care nu vrea sa discute despre cauze, ignora efectele si vine cu solutii fanteziste sau copiate din ceea ce face Guvernul acum. Exista lucruri in motiune care, daca nu ar fi atat de serioase, ar putea fi socotite ca amuzante. Neimpozitarea dividendelor pentru investitii: cred ca orice jurist isi da seama ca nu are nicio legatura cu economia si cu dreptul aceasta propunere", a spus Vladescu. Motiunea simpla a PNL intitulata "Programul Basescu-PDL=curbe de sacrificiu pentru romani!" a fost respinsa marti in plenul Camerei Deputatilor, intrunind voturi 130 "pentru", 143 voturi "impotriva" si sase abtineri.

El a mentionat apoi o serie de masuri pe care le-a luat ca ministru de Finante ce ar putea da semnalul relansarii economice si a justificat programul de austeritate al Executivului. "Stim ce sa facem, in niciun caz cuvantul incompetenta nu are nicio legatura cu acest Guvern. Faptul ca ceea ce facem presupune un risc politic pe care nu si-a inchipuit nimeni ca cineva si l-ar asuma arata deplina responsabilitate a guvernului. Am fi putut minti inca sase luni, puteam sa ne mai imprumutam sase luni (...) Decat sa le spunem oamenilor ca lumea merge bine, Europa merge bine, iar Romania s-ar putea sa mearga bine, le spunem romanilor adevarul: lumea nu merge bine, Europa merge prost, iar Romania s-ar putea sa nu mearga bine", a spus Sebastian Vladescu.

Ministrul a afirmat ca sunt necesare masuri ferme pentru a restrange si a eficientiza aparatul bugetar, dar si pentru a regandi sistemul de protectie sociala. "Avem zeci de formule de sprijin social, avem pensii fara sa fi fost vreodata contributive, avem sate de orbi care se plimba cu masina si au carnet, avem beneficiari de ajutor social cu Mercedes in curte, avem beneficiari de venit minim garantat ce au venituri mai mari decat media celor prezenti acum in sala, avem tot felul de rupturi in functionarea sistemului, sustinute prin zeci de legi de asistenta sociala", a argumentat Vladescu.

Citeste si:
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne duce către o criză economică de...
Drulă: Guvernarea PSD-PNL ne...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.