Senatul dezbate miercuri motiunea simpla initiata de PNL, "Educatia - de la supravietuire la colaps", document indreptat impotriva ministrului Daniel Funeriu, care are insa putine sanse de a trece, intrucat opozitia nu are decat 65 de senatori, iar pentru a fi adoptata este nevoie de 69 de voturi.

"Educatia - de la supravietuire la colaps" critica legea educatiei si cere demisia ministrului Daniel Funeriu.

Textul motiunii simple pe tema educatiei, depus in urma cu o saptamana la Senat de catre PNL si semnat si de reprezentanti ai PSD mentioneaza ca demersul se doreste un "apel la trezirea constiintei intregii clase politice", prin care se semnaleaza necesitatea elaborarii unei noi Legi a educatiei, informeaza NewsIn.

Liberalii critica faptul ca premierul Emil Boc "a discutat si avizat deja, intr-o prima lectura, noul proiect de lege privind educatia nationala, desi Legea privind transparenta decizionala (Legea nr. 52/2003) prevede in mod clar ca 'anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice' "

Liberalii vorbesc in textul motiunii si despre "agravarea crizei din invatamantul romanesc, ca urmare a lipsei de viziune strategica, a lipsei de transparenta si de capacitate manageriala ale Guvernului Boc".

"Din pacate, astazi in Romania prestatiile primului ministru si ale ministrului Educatiei fata de tot ceea ce inseamna sui-generis <<educatie>> sunt identice din punctul de vedere al competentei si performantei manageriale: adica aproape de zero, daca ne raportam la orice grila sau sistem de evaluare folosit de dascali la notarea elevilor. Tocmai de aceea, nu credem ca exista dascal, in Romania anului 2010, care sa dea nota de trecere actualului Guvern si ministrului Educatiei!", se arata in motiune.

PNL semnaleaza si disponibilizarile celor 15.000 de cadre didactice preconizate in 2010 prin aplicarea prevederilor OUG 114/2009, diminuarea resurselor si a investitiilor din educatie. "Reducerea personalului didactic auxiliar si nedidactic implica elaborarea unei noi metodologii de normare, lucru care nu s-a intamplat, ministerul lasand la cheremul directorilor de scoli metodele „portocalii” de reducere a posturilor", sustin liberalii.

Motiunea simpla se refera si la finantarea sistemului de invatamant. "Pentru perioada 2010 - 2012, cat va mai exista, probabil, vreun guvern al presedintelui Basescu, bugetul total de investitii este de 1.136.709.000 + 1.521.086.000 + 1.573.590.000 = 4.231.385.000 RON, adica mai putin de jumatate decat in 2008!", se precizeaza in textul impotriva ministerului Educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.