Directia Nationala Anticoruptie solicita procurorului general sa ceara Parlamentului ridicarea imunitatii pentru senatorul Catalin Voicu si, de asemenea, aviz pentru propunerea de arestare preventiva a acestuia.

Potrivit DNA, ”procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a inaintat ministrului Justitiei Catalin Predoiu solicitarea de a sesiza Parlamentul Romaniei - Senatul, pentru a cere, in conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 172 din Regulamentul Senatului Romaniei, incuviintarea arestarii senatorului Catalin Voicu, inculpat in dosarul nr. 310/P/2009, in sarcina caruia au fost retinute urmatoarele infractiuni: trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii, in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata”.

Din rezolutiile de incepere a urmaririi penale si in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale rezulta ca in perioada iulie - septembrie 2009, Catalin Voicu, ”prevalandu-se de prerogativele ce deriva din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, in doua transe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 euro) si 200.000 euro, in schimbul interventiei pe langa magistrati din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea adoptarii unei solutii favorabile societatii comerciale la care omul de afaceri era asociat”.

In a doua jumatate a anului 2009, Catalin Voicu a cerut unor persoane cu influenta in sfera politica sa ii acorde sprijin politic in ocuparea unei functii in Guvernul Romaniei, in schimbul interventiilor sale pe langa magistrati din cadrul Tribunalului Bucuresti si ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea pronuntarii unor hotarari favorabile in care respectivele persoane aveau interese.

De asemenea, in august 2009, Catalin Voicu a pretins si primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000 de lei, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti pentru a-i determina sa propuna o solutie favorabila intr-un dosar in care acesta era cercetat pentru fapte de natura penala. Pentru a disimula faptele de coruptie, Catalin Voicu si cumparatorul de influenta au intocmit documente financiar contabile care atesta imprejurari nereale.

De asemenea, Catalin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constand in facilitarea obtinerii pentru firme aflate in sfera sa de interes a unor contracte de achizitii publice la autoritati contractante din judetul Constanta.

Voicu: Nu ma simt vinovat

"Nu ma simt cu absolut nimic vinovat. Nu am pretins si nu am primit niciodata de la nimeni un cec. Adevarul o sa iasa in final la iveala. Motivele in mod cert sunt altele. Atat ma refer in acest moment, pentru ca nu am niciun fel de sentiment de vinovatie si nu am facut absolut nimic care sa justifice o asemenea masura", a spus Voicu.

Intrebat daca va cere PSD sa i se ridice imunitatea parlamentara, Voicu a spus ca justitia trebuie sa demonstreze daca ca el este vinovat, si nu el sa probeze ca este nevinovat. El a mai precizat ca va lasa la latitudinea colegilor si a Parlamentului "aprecierea" probelor. "De ce trebuie sa demonstrez eu in justitie ca sunt nevinovat, cand trebuie sa mi se demonstreze ca sunt vinovat? Eu las la latitudinea Parlamentului si a colegilor aprecierile pe probele pe care le va prezenta domnul respectiv", a continuat Voicu.

Senatorul PSD a mai spus ca nu se simte "indreptatit" la imunitatea parlamentara, dar ca acestea sunt regulile stabilite de lege. "Nu ma consider indreptatit cu absolut nimic, dar intrucat acestea au fost regulile, ele trebuie respectate de toata lumea. (...) De imunitate parlamentara beneficiaza, incepand de la seful statului, toata lumea. Seful statului a fost arestat in dosarul Flota vreo secunda?", a mai spus Voicu, la Realitatea TV.

Ce spun colegii din PSD

Intrebat cum comenteaza adresa DNA catre ministerul Justitiei de a cere incuviintarea Senatului pentru arestarea lui Voicu, Hrebenciuc a declarat sec: "Actiune pur politica!".

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat marti, prin intermediul unui comunicat de presa, ca Senatul trebuie sa ia "urgent" o decizie in cazul senatorului Catalin Voicu, pentru ca dosarul sa ajunga cat mai repede pe masa unui judecator, care sa se pronunte respectand garantiile unui stat de drept.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.